0:00

• un muncitor a murit, iar un inginer a suferit arsuri
• martorii spun că pompierii au venit greu, dar chiar dacă ar fi venit mai repede nu mai puteau salva nimic
• fabrica includea un depozit plin cu recipiente de o tonă, cu diluant, lacuri şi vopsele

Un fum dens şi negru s-a ridicat, ieri după-amiază, peste Săvineşti, la mică distanţă de staţia peco. Zeci de maşini erau trase pe dreapta, iar oamenii moderni, cu camere video şi telefoane mobile inteligente, filmau şi făceau poze să prindă cât mai multe „like-uri” pe facebook. Singurii care se uitau cu îngrijorare erau patronii micilor afaceri din preajma fabricii de lacuri şi vopsele Vestel, care ardea cu putere.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat, am văzut că iese fum şi prima dată am crezut că vreun şofer a dat foc la cauciucurile uzate, că noi le mai ardem pe aici, prin curte”, ne-a declarat patronul unei firme de transport, care are sediul la câţiva metri de Vestel. „Pe urmă am auzit o explozie şi mi-am dat seama că arde fabrica. Un muncitor a rămas înăuntru săracul. Avea 32 de ani şi era de aici din Săvineşti. Pompierii au venit târziu, cred că a trecut o jumătate de oră. Toţi am dat telefon, plus oamenii de pe la casele din jur. Dar n-au ce face, e focul prea puternic şi înăuntru, în depozit, sunt nişte vase de-o tonă, cu lacuri, vopsea şi diluant”.

În curtea dinspre drumul naţional, unde stăteau odată aliniate TIR-urile lui Marius Crăciun, erau două autospeciale de pompieri. Pe un alt drum lateral, care duce chiar la poarta fabricii, alte trei maşini. În curte – niciun hidrant, aşa că militarii s-au dus să-şi alimenteze autospecialele – primele două care s-au golit – din staţia peco şi de la un cămin stradal. Poliţiştii au venit şi ei în număr mare, cu şeful de secţie şi şeful de post de la Săvineşti în frunte. Cel din urmă a dat, imediat, câteva dispoziţii scurte de îndepărtare a curioşilor, printre care se aflau şi mulţşi copii, din zona de risc. Tot şeful de post de la Săvineşti s-a ocupat cu evacuarea ziariştilor, după ce prefectul de Neamţ, în calitatea sa de şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, i-a cerut să scoată presa din curte.

Vlad Angheluţă nu a vorbit cu nimeni şi nici n-a dat declaraţii. Se plimba agitat şi vorbea la telefon, privind atent vârfurile pantofilor impecabili, de birou. Pe lângă el au trecut, năduşiţi, doi muncitori în salopete albastre Vestel, care cărau unităţile centrale ale unor calculatoare ce-au supravieţuit focului.

Pe măsură ce trecea timpul, era din ce în ce mai evident că nu se poate salva nimic din construcţie. Până şi din partea din faţă, unde păreau să fi fost birourile, la prima încercare de îndepărtare a unui perete exterior, au ţâşnit flăcări pe dedesubt. Paramedicii SMURD se uitau cu îngrijorare la colegii lor pompieri care ieşeau de la intervenţie, cu feţele transpirate, tuşind, afectaţi de temperatura mare şi de fumul înecăcios. Şeful Detaşamentului Piatra Neamţ a avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului şi chiar i s-a făcut un tratament injectabil.

 Au fost aduse şi alte maşini de la subunităţile din judeţ. „Ai apă?”, era prima întrebare pe care coordonatorii o adresau şoferilor, pe măsură ce ajungeau. „Dacă ai, ia-o pe drumul lateral şi du-te din partea din spate şi dă de-acolo!”.

Uzi, afumaţi, călcând prin bălţi, servanţii alergau de colo, colo, căutând cel mai bun unghi de „atac” asupra focului. Singurul care şi-a găsit timp să salute prefectul a fost colonelul Ionel Pîrvu, adjunctul şefului ISU Neamţ.

La un moment dat, s-a auzit că ar fi fost găsit muncitorul carbonizat. Nu se putea încă intra după el. Un alt angajat al fabricii, un inginer în vârstă de 43 de ani, cu arsuri la mâini şi la faţă, fusese dus la spital. Muncitorii de la societăţile din jur, cocoţaţi pe garduri să vadă mai bine, făceau deja confuzii şi nu mai înţelegeau cine a murit: „Uite aşa pleci dimineaţa de acasă şi nu nu te mai întorci!”.

* „Nu s-a extins la vecinătăţi”

ISU Neamţ, care anunţă de regulă, prin SMS când arde o căpiţă de fân sau o mirişte, n-a trimis, ieri, niciun mesaj către presă. Iar purtătorul de cuvânt n-a răspuns la telefon, deşi a fost la intervenţie, şi apoi l-a închis. Singura părere oficială a fost din partea colonelului Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, care a declarat, ca după fiecare intervenţie la care este evident că nu se mai putea face nimic: „La această oră (17.30 – n.red.) incendiul este practic lichidat. Mai sunt câteva focare. Când am ajuns noi, arderea era generalizată şi este bine că focul nu s-a extins la vecinătăţi. Nu am avut probleme deosebite cu alimentarea cu apă”.

În afară de şeful Poliţiei Neamţ, chemat de prefect la incendiu, la fabrica Vestel au ajuns criminaliştii şi inspectorii ITM.

„Este un accident de muncă ale cărui cauze nu au fost stabilite încă”, ne-a declarat Cătălina Mândrilă, din cadrul ITM Neamţ. „O victimă a decedat, iar cealaltă este la spital, cu arsuri pe membrele superioare. Din câte am înţeles nu este în stare gravă şi chiar a putut vorbi la telefon. După ce se va stabili cauza, noi facem cercetările şi stabilim responsabilităţile şi vinovăţiile pentru ceea ce s-a întâmplat”.

Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Fabrica Vestel avea profit şi în criză

Înfiinţată în 1992, SC Vestel SRL, a crescut continuu şi a mers bine chiar şi în perioada de criză, când multe firme şi-au închis porţile. Cei doi asociaţi, Dan Romaniuc şi Dorel Niţă, au reuşit să producă din „fabricarea lacurilor, vopselurilor şi a cernelei tipografice” un profit de 203.000 lei în 2012 şi de 172.000 de lei în 2013. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri s-a situat în jurul valorii de 550.000 de lei anual, iar capitalurile proprii în jur de 130.000 de lei.

Clienţii îi considerau pe patronii firmei nişte oameni serioşi şi, cum cea mai bună recomandare vine din partea unui partener de afaceri mulţumit, nu este de mirare că Vestel a câştigat teren în domeniu.

SC Vestel a primit autorizaţie PSI în 2004, când nu se înfiinţaseră încă inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, şi se pare că nu avea nevoie de hidrant în curte, pentru că legea stabileşte nişte suprafeţe clare ale unei firme şi abia în plan secund contează obiectul de activitate. Ieri, însă, un hidrant în plus, poate ar fi contat.

Cristina MIRCEA

Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații

1 – Iulian Jugan, șeful de cabinet al prefectului, dând relații presei, cu fum în fundal

 Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații

2, 3, 4 și 5 – Fumul s-a văzut de la mare distanță

 Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații

6 și 7 – Pompierii și-au alimentat mașinile cu apă de la benzinărie și din canal.

 Fabrica de vopsea Vestel s-a făcut scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informații

8 – Un prefect la locul faptei

Articolul precedentPrefectu, focurile și presa
Articolul următorPiatra Șoimului – Încă un pod, gata!