Ziua Mondială a Fotografiei este aniversată la 19 august, în 2014 sărbătorindu-se 175 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic), în 1839. Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787-1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografi numit “daghereotipie”. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de “View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie.
După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriță). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin “daghereotipie”, a reprezentat un colț din atelierul său. Invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și Louis Daguerre a obținut brevetul.
Deși atât Isidore, cât și Daguerre au primit rente viagere din partea guvernului francez, doar numele lui Daguerre rămâne asociat cu invenția. Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare. După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York a fost folosit procedeul “daghereotipiei”. Aceasta a marcat începutul erei moderne în fotografie. În 2009, australianul Korske Ara a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei. La 19 august 2010 a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări. (Agerpres)