reclama autocenter

sange 01

Astăzi, 14 iunie este celebrată Ziua mondială a donatorului de sânge. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere un donator de sânge. Pentru a putea deveni donator, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate 58-100 kg femeile şi 60-110 kg bărbaţii, tensiune arterială sistolică între 11 şi 18mmH, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip),TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface, ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. Înainte de a dona se poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, și fructe. Nu sunt admise mâncărurile bogate în proteine și nu sunt recomandate grăsimile (lapte, unt, carne, etc). Înainte și după donare cu o oră nu este recomandat fumatul. Conform HGR 1364/oct 2006 a privind drepturile donatorilor de sânge, beneficiile în urma donării de sânge sunt: 7 tichete de masă (valoarea unui tichet este de 9 lei), scutire de serviciu în ziua donării, decontarea biletului de călătorie pentru cei cu domiciliul în altă localitate din județul Neamț și care donează la Centrul de transfuzie din Piatra Neamț. Donatorul beneficiază și de analize gratuite la fiecare donare de sânge : RH; grupa sangvină ; hepatită B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). În anul 1900, medicul austriac Karl Landsteiner (14 iunie 1869 / 26 iunie 1943) a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul A0B, iar, după un an, și pe cea de-a patra, grupa AB. (M. TEODOROF)

sange 02

sange 03

Articolul precedentTestamentul lui Eminescu
Articolul următorColaborare instituțională pentru o concurență corectă

1 COMENTARIU

 1. Am o grupă de sânge rară şi foarte căutată: O (zero), rh negativ. La ultima donare de sânge mi s-a pus în vedere că dacă vreau să mai donez (pardon, eu vreau să donez sau mă ofer să donez sânge?), de parcă mie mi s-ar face o favoare ca să fiu primit la donare, sunt condiţionat de o scrisoare medicală de la cardiolog care să confirme că sunt apt de donare. Am spus OK, dar cine îmi plăteşte mie consultatia la cardiolog? – Dvs. în calitate de pacient suportaţi costurile consultaţiei!
  – D-nă dr., dacă mă trimiteţi la control cardio, suportaţi cheltuielile, nu eu! Adică tot eu vin la donare, tot eu lipsesc de la servici, cheltui benzina la/de la CTS, tot eu sufăr înţepătura de ac şi disconfortul donării de sânge, şi tot eu să fiu trimis cu indolenţă pe banii mei la controlul cardio?
  – Astea sunt regulile şi nu vă faceţi controlul, nu donaţi!

  Am făcut şi eu un calcul. La donare, în bătaie de joc, sistemul sănătăţii oferă bonuri alimentare în valoare de 63 lei.Controlul cardio mă costă 100-120 lei. Deci ca să donez sânge, rămân cu minus 450-500 ml sânge în organism în mai putin de 10 minute, şi în buzunar cu minus 37-57 lei ca diferenţă între valoarea bonurilor de masă şi a c/val. consultului cardio.

  Onorată Conducere C.T.S. Neamţ, cum credeţi că vor veni benevol donatorii la actul de salvare a altor vieţi? Prin această bătaie de joc? Tot donatorul dă sânge şi mai dă şi bani din buzunar?

  Aşteptăm răspunsul competent al Conducerii C.T.S. Neamţ!

Comments are closed.