Astăzi, 31 august 2024, România sărbătorește Ziua Limbii Române, o zi dedicată limbii române și importanței sale în viața noastră. Instituită prin Legea nr. 53/2013, această zi este marcată anual atât în România, cât și în Republica Moldova, subliniind legăturile culturale profunde dintre cele două țări.

Ziua Limbii Romane
FOTO: Ministerul Culturii

Sărbătoarea Limbii Române în România și Moldova

În România, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011, lângă formațiunile stâncoase Babele din Munții Bucegi, și a fost oficializată în 2013, ca răspuns la dorința de a celebra și proteja limba română. În Republica Moldova, această sărbătoare este celebrată încă din 1990, la un an după ce Parlamentul de la Chișinău a recunoscut limba română ca limbă oficială și a revenit la alfabetul latin.

Eveniment festiv la Academia Română

În anticiparea acestei zile, Academia Română a organizat joi, 29 august 2024, o sesiune festivă în Aula Academiei, la care au participat personalități din domeniul științei și culturii. Președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, a deschis evenimentul vorbind despre importanța educației în păstrarea și dezvoltarea limbii române. Alături de el, academicienii Mircea Dumitru și Gheorghe Chivu, împreună cu prof. univ. dr. Rodica Zafiu, au susținut prelegeri despre rolul limbii române în cultura noastră și în viața de zi cu zi.

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău

Astăzi, președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială la Chișinău, unde se va întâlni cu președintele Maia Sandu. Vizita sa are ca scop transmiterea mesajului de susținere pentru Republica Moldova în drumul său european. De asemenea, președintele Iohannis va depune flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Manifestări culturale în București și alte orașe din România

În București, la Muzeul Național al Literaturii Române, va avea loc o dezbatere despre „Dicționarul TEZAUR al limbii române”, la care vor participa academicieni și profesori universitari. Studenți de la Universitatea Hyperion vor recita poeme ale unor autori români cunoscuți, aducând astfel un omagiu limbii române.

În Iași, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” organizează evenimente culturale în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, care includ lecturi publice și expoziții dedicate limbii române. La Ploiești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează ediția a XII-a a evenimentului dedicat Zilei Limbii Române, iar la Muzeul „Ion Luca Caragiale” poate fi vizitată o expoziție temporară cu ceasuri inscripționate în limba română.

Evenimente culturale la Chișinău

În Republica Moldova, Primăria Municipiului Chișinău organizează evenimente cultural-artistice, inclusiv depuneri de flori la monumentele lui Mihai Eminescu și un spectacol literar-muzical pe strada pietonală „Eugen Doga”.

Această zi ne oferă ocazia să ne gândim la locul pe care limba română îl ocupă în viața noastră de zi cu zi și la felul în care o păstrăm vie și relevantă, atât în țară, cât și în comunitățile românești din străinătate.

Alexandru Andrieș

Articolul precedentAlți șapte pompieri din Neamț au plecat în misiune în Grecia
Articolul următorTânăr ucrainean găsit împușcat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.