În fiecare an pe 18 noiembrie se marchează Ziua europeană de luptă împotriva abuzului sexual asupra copiilor. Scopul acțiunii este acela de a aduce la cunoștință faptul că exploatarea sexuală și abuzul sexual asupra copiilor sunt realități tragice și înseamnă o recunoaștere oficială a unei realități care a fost ascunsă prea mult timp. Părinții, educatorii, instituțiile publice private, comunitatea și toți factorii de decizie trebuie să ia măsuri pentru combaterea abuzul sexual asupra copiilor. Conform datelor oficiale, în primele 9 luni din acest an în Neamț au fost înregistrate 45 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, în medie 5 situații în fiecare lună.Ziua europeană de luptă împotriva abuzului sexual asupra copiilor – 45 de victime în acest an în Neamț

Este esențial să ne unim forțele pentru a asigura protecția copiilor împotriva violenței sexuale. Exploatarea sexuală sau abuzul sexual asupra copiilor nu sunt niciodată din vina copilului, dar, în cele mai multe cazuri, sentimentul de rușine și stigmatul îi împiedică pe aceștia să își dezvăluie traumele, iar acest lucru îi lasă neprotejați, iar pe autori nepedepsiți. Este datoria noastră să încurajăm ruperea cercului vicios al tăcerii, să încurajăm victimele să vorbească și să raportăm orice formă de abuz asupra copiilor!“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

DGASPC Neamț urmărește să sensibilizeze opinia publică cu privire la această problemă, să faciliteze discuții deschise și să prevină stigmatizarea victimelor. În acest context sunt utile câteva  recomandări pentru părinți, profesori, apropiați, privind siguranța și sprijinirea copiilor în astfel de situații: comunicați deschis și continuu cu copilul; dacă se întâmplă ceva rău, nu îl criticați, ci ascultați-l. Copilul trebuie să înțeleagă că poate cere ajutor, ori de câte ori va simți nevoia; spuneți-i cât mai des că aveți încredere în el; interesați-vă cine sunt prietenii reali și virtuali, cu cine și unde merge; cei mici trebuie învățați să nu spună numele, adresa sau alte date personale străinilor; explicați pericolele existente pe internet; fiți atenți la toate semnele care ar putea arăta că este victima unui abuz. Orice situație poate fi raportată la numărul de telefon dedicat cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119.

(G. S.)

Foto: DGASPC Neamț

Articolul precedentCopil de două luni rănit într-un carambol auto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.