0:00

Ziua Drapelului Naţional la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri, cu începere de la ora 10, s-a desfăşurat, în apropierea Palatului Administrativ, în Piaţa Tricolorului, ceremonia militară prilejuită de Ziua Drapelului Naţional al României. Tricolorul a apărut în secolul al XIX-lea şi a devenit simbol al identităţii şi unităţii naţionale. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Zi a Drapelului Național al României în mai 1998.

Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decât Marea Unire, începe în 1848. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară. Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului al XIX-lea. Poate fi văzut în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).

Ziua Drapelului Naţional la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tricolorul românesc e simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877. Spre el vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918. În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite. În 1948, comuniştii au interzis însemnele regatului şi au aşezat pe steag noua stemă a republicii. Românii vor decupa stema cu elemente sovietice de pe steag în decembrie 1989. Îşi recuperau astfel drapelul, după mai bine de 40 de ani în care nu le mai aparţinuse. (Z.C.H.)

Articolul precedentLa Bruxelles după bani pentru Sănătate
Articolul următorAnticorupţie ca la Neamţ / Luare de mită “pedepsită” cu suspendare