Afis„Ziua Culturii Naţionale” va fi sărbătorită, vineri, 15 ianuarie, de la ora 12:00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, printr- o dublă lansare de carte. Este vorba despre volumele ”Portul tradiţional de sărbătoare din judeţul Neamţ”, de dr. Elena Florescu şi muzeograf Florentina Buzenschi (lucrare apărută la Editura C.M. Imago şi susţinută printr-o finanţare nerambursabilă de CJ Neamţ) şi ”Dicţionar explicativ pentru vizitatorul de muzeu” de Valentina Marie Veselovschi Buşilă (Editura Etna Bucureşti).

Prima carte amintită este a patra apariţie în colecţia „Din cultura tradiţională a judeţului Neamţ”, iniţiată de dr. Elena Florescu, care a mai publicat lucrări referitoare la textilele populare de interior, arhitectura populară din lemn şi bisericile din lemn. Acum, din colaborarea celor două autoare a rezultat un album care, așa spun reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț, este prima sinteză a caracteristicilor portului tradiţional de sărbătoare din toate cele trei zone etnografice ale judeţului Neamţ – respectiv: Valea Bistriţei, zona Neamţ şi zona Roman; „valorifică piese necunoscute din colecţiile muzeelor din judeţ şi din colecţii particulare; radiografiază în amănunt tipologia acestui port, femeiesc şi bărbătesc; urmăreşte evoluţia structurii / decorului etc.) dar şi publicul larg, pasionat de valorile româneşti autentice.

”Dicţionarul explicativ pentru vizitatorul de muzeu” este prima lucrare de acest tip apărută în România, ea adresâdu-se cu predilecţie celor care vizitează aceste instituţii de cultură. În paginile cărţii sunt explicate sensurile unor termeni folosiţi în ghidajele, etichetele şi publicaţiile muzeelor.

Evenimentul de la Muzeul de Artă va fi întregit de un program pregătit de trupa de teatru ”Tandem” din Piatra-Neamţ (Maria Hibovski şi Gheorghe Hibovski vor prezenta un montaj din versurile populare culese de Mihai Eminescu) şi Ansamblul folcloric ”Floricică de la munte” (reprezentat de Nicoleta Andrei şi Paula Andrei, care vor cânta câte o doină). Totodată, în sala unde va avea loc lansarea cărţilor vor fi expuse câteva dintre cele mai valoroase costume populare din colecţia Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ. (M.T.)

Articolul precedentHoţ „patriot”: fura maşini Dacia şi le făcea praf
Articolul următorPredare de ştafetă la Jandarmeria Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.