0:00

Zilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele Orașului Târgu Neamț și Zilele Cetății Neamț au fost o reușită. Manifestări inedite, pline de savoare, spectacole pentru toate gusturile, concerte muzicale de toate genurile, manifestări culturale, toate au făcut parte din cele trei zile de sărbătoare. De departe, „Străjerii Cetății” a fost proiectul cel mai important pe care Primăria Târgu Neamț dorește să-l dezvolte și să-l mențină pentru manifestările din anii care vin. Ideea unui festival al orașului, venită din partea administrației publice, ne duce cu gândul la festivalurile de la Sibiu sau Sighișoara, care atrag zeci de mii de turiști anual. E un început promițător.

Turiști prinşi în horă

Manifestările din cea de a doua zi au avut loc în incinta Cetății Neamţ. Începând cu orele 11, oficialitățile locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, city-managerul Vasile Apopei, subprefectul Vlad Angheluță, vicepreședintele Consiliului Județean, Dan Manoliu și amfitrionul manifestării, Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, au deschis manifestările printr-un spectacol al Ansamblului Folcloric „Floricica de munte” și al Ansamblului „Ștefan Vodă” din Chișinău, care a încântat turiștii veniți să viziteze Cetatea. „În colaborare cu Primăria Târgu Neamț, partenerul nostru de nădejde în proiectul Cetatea Neamț, încercăm de fiecare dată să venim în întâmpinarea turiștilor prin tot felul de manifestări și programe culturale. Ne bucurăm că vă avem oaspeți, pe toți cei care vor participa la suita de activități culturale. Pentru început, am să dau cuvântul autorităților locale și județene”, a spus Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Județean.

„Domnule director, doresc să avem o colaborare bună și în continuare, pentru că Cetatea este a târgnemțenilor, astfel încât să atragem turiști în acest oraș istoric. Programul este vast, cu multe noutăți, printre care proiectul «Străjerii Cetății Neamț», prin inițiativa Fundației Culturale «Ion Creangă». La anul sperăm să organizăm un festival medieval al orașului. Vom încerca ca de la anul, orașul nostru, județul, să aibă un festival al Cetății Neamțului. Țin să salut prezența fraților noștri de peste Prut și observ că avem printre noi și fosta formație Compact, actuala Pact. Vă mulțumim pentru prezență și vă dorim ședere plăcută și să vă simțiți bine la noi”, a declarat primarul Daniel Harpa.

„Eu am venit să transmit mesajul de susținere din partea instituției Prefectului. Cetatea Neamț, fiind un monument istoric de o mare valoare națională, cele două instituții care-l administrează, Consiliul Județean și Consiliul Local Târgu Neamț trebuie să găsească cele mai bune metode de a continua parteneriatul, de a pune în valoare această Cetate. Manifestările sunt de amploare, oamenii de aici s-au străduit să ofere autenticitate manifestărilor”, a transmis subprefectul Vlad Angheluță.

A urmat recitalul Ansamblului „Ștefan Vodă”din Chișinău, care a impulsionat pe câțiva turiști să iasă la dans. Atmosfera a fost continuată în aceeași notă de Ansamblul „Floricică de la munte” din Piatra Neamț. Însuși fostul solist al trupei Compact, Leo Iorga, a intrat în horă , nu înainte de a face poze cu mai mulți turiști, care i-au solicitat autografe.

„Străjerii Cetății”

La poalele Cetății, sub zidurile semețe, mai mulți străjeri se pregăteau de luptă. Sunt „Străjerii Cetății Neamțului”, un proiect inițiat și organizat de Fundația Culturală „Ion Creangă”, în colaborare cu Consiliul Local și Complexul Muzeal Județean. Cavalerii din Ordinul Lup din Târgu Mureș, au oferit un spectacol medieval de excepție, spre încântarea asistenței. Spectatorii au putut vedea pe viu antrenamentele dure la care sunt supuși viitorii străjeri ai Cetății Neamț. Din asistență au făcut parte și primarul Harpa, vicele Humulescu, city-managerul Vasile Apopei, deputatul Ionel Arsene, consilierul județean Dan Vasile Constantin, inspectorul general Viorel Stan. Spectacolul s-a terminat în ropote de aplauze.

La orele 18.00, în Paraclisul Sf. Nicolae din Cetatea Neamț a avut loc o slujbă oficiată de Arhimandritul Mihail Daniliul, în prezența primarului Harpa, a vicelui Traian Humulescu și a mai multor credincioși.

Chiar dacă ploaia răzleață de sâmbătă a dat senzația că va strica planurile organizatorilor, vizitatorii s-au adunat, cu mic cu mare, după mica vijelie, la Poalele Cetății. Pe parcursul zilei, la Muzeul Cetatea Neamț, au mai avut loc lansări de carte, expoziții de artă plastică, o piesă de teatru, concertul formației Trei Parale, o slujbă de vecernie și spre seară, concertul Mike Godoroja. Jos, în esplanada de la poalele Cetății, de la ora 18, Ansamblul „Ștefan Vodă” din Chișinău a oferit un spectacol folcloric de excepție. Momentul umoristic al lui Cezar și prestația de pantomimă a trupei de teatru din Cluj Napoca, a deschis seara de sâmbătă. Manifestările au continuat cu un spectacol de muzică ușoară, în interpretarea lui Lucian Darie și DJ Jacky, iar la ora 21, cunoscuta interpretă Elena Gheorghe, a electrizat atmosfera. Dacă prima seară a manifestărilor a adunat aproximativ 1.500 de vizitatori, seara de sâmbătă a fost un succes. Peste 2.000 de oameni au umplut esplanada de la poalele Cetății și terasele din jur, care au devenit neîncăpătoare.

Târgnemțeni încântați

Duminică, ultima zi a manifestărilor, a fost tot una cu voie bună din partea vizitatorilor, care nu mai pripideau la care din evenimente să participe și pe care terasă să-și potolească setea. Copii, părinți, bunici, tineri, perechi de îndrăgostiți, turiști din toate colțurile țării, și chiar din străinătate, cu toții au intrat în atmosfera de sărbătoare de la Cetatea Neamț și de pe esplanada de la poalele acesteia. Dacă de dimineață, la Paraclisul Sf. Nicolae a avut loc Sfânta Liturhie, urmată de recitalul Corului „Vânătorii lui Ștefan cel Mare”, după amiază manifestările culturale au ținut capul de afiș: concert cvartet „Phoebus”, scene de teatru istoric – „Apus de soare”, lansare de carte și seminarul „Arheologia Muzicii”, susținut de artistul Mike Godoroja. Între timp, jos la poalele Cetății, seara a început cu un concert de muzică populară, urmat de un spectacol de animație cu clovni și recitalul Ansamblului folcloric „Plăieșii”. Nici muzica folk nu a lipsit de la aceste manifestări. Anișoara Puică a încântat cei peste 2.000 de vizitatori prin melodiile sale. Mult așteptatul concert Smiley a făcut însă furori, mai ales la tânăra generație. Un spectacol electrizant, la care au luat parte și părinții, prin dans și voie bună. Focul de artificii a încheiat aceste manifestări reușite și inedite pentru orașul Târgu Neamț.

Organizatorii, în frunte cu primăria, au reușit să aducă târgnemțenilor și turiștilor, momente unice, evenimente de amploare, artiști consacrați și de primă clasă. Cei care au apreciat cel mai mult au fost târgnemțenii și turiștii.

„Foarte frumos. Am venit de o săptămână la Neamţ și trebuia să ajungem și la Gura Humorului în acest week-end, dar când am văzut ce manifestări sunt aici și ce atmosferă este, ne-am decis să mai rămânem. O să mai venim pe la dv. cu siguranță”, a mărturisit un turist din Buzău.

„Am mai fost și în alți ani la Zilele Orașului, dar acum mi s-au părut mai frumoase și cu noutăți. Ne-am simțit bine, iar prezența atâtor oameni aici cred că e un semn bun. Felicitări organizatorilor și sperăm ca la anul să fie și mai frumos”, a spus și un localnic.

Atât primarul Daniel Harpa, cât și city-managerul Vasile Apopei, s-au arătat și ei mulțumiți de desfășurarea manifestărilor, însă se gândesc deja la cele de anul viitor, când și-au propus să organizeze un festival medieval al orașului. „Am depus toate eforturile pentru ca aceste manifestări să fie reușite și sperăm că oamenii sunt mulțumiți și s-au simțit bine. Ne dorim ca de la an la an să venim cu noutăți, cu manifestări de amploare, și de ce nu, chiar să înființăm un festival al orașului”, a precizat primarul Daniel Harpa.

 Zilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentSilviu N. Dragomir, “părintele” colecţionarilor români: Un “Cap de bour” costă cât un apartament de lux în Capitală
Articolul următor”Harnicii” din Parlament: Marian Enache – Academicianul preocupat de Munte