reclama autocenter

delegatie frate (5)

• venite la ceas festiv, delegațiile de la Chișinău și Hliboca au fost primite oficial de conducerea primăriei pietrene ieri

Duminica Rusaliilor a fost și duminica întâlnirilor oficiale bi și trilaterale, dintre conducerea Primăriei Piatra Neamț și delegațiile trimise de orașele înfrățite din Republica Moldova și Ucraina. Soliile de la Chișinău și Hliboca au avut o întâlnire protocolară ieri, la sediul primăriei, în sala de festivități și de ședințe, prilej cu care s-au schimbat impresii, s-au transmis urări reciproce și s-au cimentat relații frățești de coperare viitoare. Ca element constant al întâlnirilor de acest fel din ultimii ani, consilierul local Vasile Ouatu a oferit tuturor din sală câte un buchet de sânziene, flori tradiționale ale zilei de azi, când e celebrat Sf. Ioan Botezătorul, patronul orașului.

Momentele de bucurie au fost precedate de unul de reculegere, în memoria Părintelui Iustin Pârvu. Din partea Primăriei Piatra Neamț, oficiile de gazdă au fost făcute mai întâi de city-managerul Bogdan Pușcașu: ”Este o onoare pentru mine să încep această ceremonie. Sânzienele sunt o sărbătoare mai mult populară decât religioasă și, chiar dacă în popor se spune că sânzienele se mai răzbună din când în când, eu cred că vijelia de sâmbătă seara nu reprezintă decât belșug. Trebuie să fim recunoscători pentru că, chiar dacă acum ne despart niște frontiere, suntem același neam. Bine ați venit în casa noastră! Sper să vă simțiți bine. Acum doi ani, conducerea Primăriei Piatra Neamț a decis, printr-o hotărâre de consiliu, să se înfrățească cu orașul Chișinău, dar nu s-a putut. Asta nu înseamnă că nu putem să ne întâlnim, să continuăm relațiile. Vă mulțumesc că ați venit și, cu inima deschisă, vă asigur că delegația noastră va primi cu inima deschisă invitațiile venite din partea dumneavoastră”.

Nici cei doi viceprimari ai Pietrei nu s-au lăsat mai prejos, urându-0le bun venit oaspeților. ”Vreau si le doresc să aibă o ședere plăcută pe plaiurile orașului nostru și le doresc numai bine. Le transmit aceleași urări conducerii celor două orașe, dar care nu sunt prezente la întâlnirea noastră de astăzi”, a spus Aurelia Simionică.

Răspunsul celor din Chișinău și Hliboca a venit atât pentru oficialitățile prezente în sală, cât și pentru toți locuitorii Pietrei: ”Bine v-am găsit! Sunt bucuros că ne-am văzut. Sincer vă felicit pentru sărbătorile orașului Piatra Neamț. Încă o dată vreau să accentuez că nu există nicio diferență între noi și nici între sărbătorile noastre. Vă doresc multă sănătate, înțelegere, iar celor care stau la cârma acestei urbe le doresc să aibă răbdare. Cum este la dumneavastră este și la noi. Proiectele de viitor merg foarte bine când ne ajutăm unii pe alții. Vă doresc tot binele, Domnul să vă aibă în pază!”, a spus Vlad Coteț, viceprimarul Chișinăului.

”Este plăcut să mă aflu la dumneavoastră. Este pentru prima oară când vin aici. Sunt plăcut impresionat și mă întorc acasă cu cele mai bune gânduri. Consider că, la ora actuală, ne unesc unele probleme de natură socială, de dezvoltare a infrastructurii, a integrării tinerilor. La dvs. am observat o bună dezvoltare în acest sens. Trebuie să învățăm de la voi acest lucru. Suntem uniți de una și aceeași cultură, deoarece teritoriile noastre au făcut cândva parte din același cnezat al Moldovei; Eminescu face parte din patrimoniul Europei și al lumii. În toamna anului trecut, am propus să facem o alee, a oamenilor de bază din țara noastră, indiferent de nație. Primul bust dezvelit a fost cel al lui Eminescu, săptămâna trecută, chiar dacă a fost acel incident (bustul eminescian a fost decapitat chiar din seara în care a fost amplasat pentru dezvelire – n.red.). Până la urmă am rezolvat, iar vandalii vor fi pedepsiți. Am mers pe ideea «Doamne, iartă-i, că nu știu ce fac». Eu vă felicit încă o dată, cu prilejul acestei sărbători, iar Dumnezeu să înzestreze conducerea dvs. cu multă înțelepciune și bunăstare”, a declarat Nicolai Zahariuc, prefect al Raionului Hliboca, republica Ucraina.

Protocolul s-a încheiat cu un schimb de cadouri simbolice și cu câte o cupă de șampanie.

delegatie frate (2)

delegatie frate (1)

delegatie frate (3)

delegatie frate (4)

Irina CĂLIN

Articolul precedentCum arăta urbea noastră acum un secol
Articolul următorArtiştii plastici pietreni îşi omagiază oraşul: „Cei mai importanţi ambasadori ai oraşului sunt artiştii lui”