0:00

Cu ocazia Zilelor Bicazului, preț de trei zile, bicăjenii au avut parte de un program variat de activități culturale inedite, dar și competiții sportive ce au reușit să-i scoată din case atât pe cei mici cât și pe cei mari.

Vineri, Biblioteca orășenească a devenit neîncăpătoare cu ocazia lansării volumului „Secolul XX, veacul însângerat al românilor”, scris de profesorul de istorie, Dragomir Oprea. Momentul a fost încheiat cu un episod muzical oferit publicului de către interpreta de muzică folk Cristina Marin.

Cea de-a doua zi s-a înscris și ea în seria activităților speciale. Sâmbătă, Ziua Armatei Române a strâns deopotrivă la monumentul eroilor, pe lângă locuitori ai orașului, reprezentanți ai administrației locale, preoți și veterani de război. Cei câțiva oameni care și-au adus aminte de dramele pe care le-au văzut și trăit cu arma în mână, în timpul cel de-Al Doilea Război Mondial, au păstrat un moment de reculegere pentru camarazii lor. La sfârșitul ceremoniei au primit diplome de onoare și flori, în semn de recunoștință pentru curajul și vitejia de care au dat dovadă.

Zile de sărbătoare la Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupluri de aur

Imediat după acest moment, un altul încărcat de emoție l-a constituit premierea celor 19 cupluri de aur din Bicaz care au ajuns la momentul împlinirii a 50 de ani de căsnicie.

„În urmă cu doi ani am instituit această sărbătoare a cuplurilor de aur, sărbătoare pe care am inclus-o în manifestările dedicate zilelor Bicazului. Consider că e bine să sărbătorim familia și în mod deosebit familia de aur, ca o dovadă a temeiniciei familiei. Ajungându-se la nunta de aur, căsnicia a ajuns la perfecțiune, la desăvârșire. Aurul este metalul zeilor, el reprezintă lumina, cunoașterea, viața veșnică, dragostea, veșnicia. Sunt convins că cei care au atins această vârstă, că, de-a lungul vieții, au făcut ca iubirea, bogăția sufletească, să fie pe primul plan în viață. Voi sunteți, pentru noi toți, un exemplu de urmat. Vă urez din suflet ani mulți, măcar atâția câți ați parcurs și până acum, alături de toți cei dragi dumneavoastră”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

Respectabilii soți au primit diplome, flori și premii în bani. De amintit ar fi că, în urmă cu doi ani, când a fost instituit acest obicei, au fost premiate 6 perechi. Anul trecut au fost sărbătorite 8 cupluri, ca în acest an să treacă peste același prag al căsniciei nu mai puțin de 19 perechi. Atât veteranii de război, cât și cuplurile sărbătorite au avut ocazia ca la sfârșitul zilei să participe la un spectacol oferit de nepoții lor, elevi de la Școala Gimnazială și Liceul „Carol I”. În paralel, în sălile de sport și pe stadionul orașului s-au desfășurat întreceri sportive care au scos la suprafață spiritul competitiv al bicăjenilor. Astfel, la stadion s-a dat startul la Crosul toamnei, la Liceu s-au întrecut cei mai pricepuți în tenis de masă, iar în sala de sport din cartierul Mărceni, aproximativ 150 de competitori și-au arătat veleitățile sportive la handbal, minifotbal și demonstrații de karate.

Zile de sărbătoare la Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbători austere pentru… Spital

În ultima și cea de-a treia zi din programul festiv, totul a culminat cu sărbătorirea Sfântului Dimitrie (Dumitru), cel de-al doilea hram al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Bicaz. După o agapă frățescă oferită de parohia din centrul orașului, întrecerile sportive au continuat cu o competiție de mountain bike (stadion) și una de șah (sala de ședințe a Consiliului Local). Cei care au reușit să se afirme, ocupând primele locuri, au fost felicitați de edilul orașului. Primarul Sălăgean a ținut să precizeze că programul dedicat Zilelor orașului a fost unul modest, dar motivat de faptul că cele mai multe eforturi materiale s-au îndreptat spre reluarea activității medicale de la Bicaz, un obiectiv ce echivalează cât o sărbătoare pentru locuitorii orașului, cât și pentru cei de pe Valea Muntelui.

„În acest an, activitățile noastre au fost mai modeste. Motivația am prezentat-o și cu alte ocazii. A fost un an mai greu pentru comunitatea noastră, un an mai auster și faptul că ne-am mobilizat energiile pentru a pregăti și pentru a reîncepe activitatea la Spitalul orășenesc Bicaz, cea mai mare parte a fondurilor din bugetul loal au fost dirjate spre rezolvarea problemelor de acolo. Sunt convins că localnicii au apreciat așa cum se cuvine acest mod de desfășurare a activitățile din cadrul Zilelor Bicazului – 2014, iar la anul sunt sigur că lucrurile vor reveni la nivelul pe care l-am înregistrat în anii anteriori”, a explicat primarul.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPatru accidente şi un „şofer” de trei ori penal
Articolul următorMesajul prefectului cu prilejul Zilei Armatei României