Câteva zeci de copii și tineri de la școlile din municipiul Piatra Neamț au așteptat, răbdători, parada militară ce a încheiat ceremonia dedicată Zilei Armatei, de astăzi, 25 octombrie. Pe o ceață și un frig pătrunzător, festivitatea din centrul orașului a început, la ora 12, cu salutul drapelului de luptă al Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” al județului Neamț de prefectul de Neamț și de comandantul garnizoanei. După imnul național și slujba religioasă, au urmat discursurile oficialităților prezente, care nu toate au „curs” fără emoții și bâlbe, la cel mai înalt nivel.
Înainte de paradă, lt col. Marius Dascălu, comandantul Garnizoanei Piatra Neamț a dat citire mesajului ministrului Apărării Naționale, din care spicuim un fragment: „Ziua de 25 octombrie 2019 reprezintă o dată de o deosebită însemnătate în conștiința poporului român. Dincolo de semnificația ei strict istorică, se împlinesc 75 de ani de când Armata Română a reușit, prin fapte de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, să elibereze și ultima palmă de pământ din teritoriul țării, devenit simbol al luptei de eliberare, orașul Carei, ultima localitate românească eliberată de sub ocupația hitleristo-hortistă a teritoriilor românești. În total, efortul de război a însemnat dislocarea pe front a unui numnăr de 540.000 de miliatari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. Dovada vie a acelor vremuri glorioase sunt bravii veterani de război, cei care au participat la cele mai importante bătălii ale Armatei Române din timpul celui de-al doilea război mondial. Păuliș, Oarba de Mureș și Carei sunt doar câteva din locurile de jertfă și glorie rămase în memoria colectivă a poporului român. (…) Noi, generațiile de astăzi, avem datoria morală de a rememora faptele lor de vitejie și de a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie și popor. Militarii noștri, cei care astăzi execută misiuni în țară sau în cadrul coalițiilor și alianțelor internaționale dovedesc că spiritul de sacrificiu este o trăsătură de caracter a poporului român. (…) Fie că sunt în teatrul de operații din Afganistan, Balcanii de Vest sau în noua misiune a Armatei Române de pe continentul african, Republica Mali, cei peste 1.000 de miitari aflați acum la datorie rămân cei mai importanți ambasadori ai României în lume. Din păcate, 30 de militari ai României au plătit cu viața participarea la aceste misiuni, sacrificiul lor nefiind în zadar. Suntem datori să le păstrăm memoria vie și să nu le uităm faptele de vitejie. (…) Dragi militari ai Armatei României, astăzi, de ziua dumneavoastră doresc să vă transmit cele mai frumoase gânduri de apreciere și respect. „La Mulți Ani” Armatei României și glorie eternă eroilor neamului!”.
La finalul paradei, copiii au luat cu „asalt” TAB-ul care a flancat militarii, pentru mult așteptata serie de fotografii. (C.I.)