Ninsorile abundente din masivul Ceahlău au prins copacii înfrunziţi, i-au îngreunat şi mulţi dintre ei au cedat şi au căzut pe traseele turistice. Cine se încumetă să-şi planifice o drumeţie pe vremea asta trebuie să ştie că ambele rute din staţiunea Durău spre cabana Dochia (cea prin Fântănele şi cea prin cascada Duruitoarea) sunt închise, din cauza numărului mare de arbori şi arbuşti doborâţi.

Traseele au fost parcurse cu dificultate şi evaluate de salvatorii montani şi a fost luată hotărârea ca, după normalizarea condiţiilor meteo – se aşteaptă un nou val de precipitaţii abundente -, traseul Durău-Fântânele-Dochia să fie degajat”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „Cât priveşte traseul Duruitoarea-Dochia, lucrările de degajare şi amenajare se vor efectua în luna mai 2017, fiindcă oricum traficul turistic este restricţionat pe perioada iernii. Există probleme şi foarte mulţi copaci căzuţi şi pe celelalte trasee, care vor beneficia de lucrări de degajare până în luna decembrie. Din Izvorul Muntelui este recomandat traseul Izvorul Muntelui-Curmătura Lutul Roşu-Cabana Dochia”.

Vremea nefavorabilă, ceaţa şi stratul de zăpadă fac dificilă o ascensiune pe munte, riscul de accidentare, dar şi cel de hipotermie fiind considerabile. Stratul de zăpadă depăşeşte 55 de centimetri la altitudini de peste 1400 m. Până acum, salvamontiştii au asistat mai multe grupuri de turişti care nu vedeau marcajele şi nici potecile obturate de copacii căzuţi. (C.M.)

 

Articolul precedentHCF-Dinamo Bucureşti, la Polivalenta Piatra Neamţ (16.10; 11:00)
Articolul următorȘi PNL Neamț vrea 2 senatori și 5 deputați
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.