frana zapada

Începând de vineri, 15 noiembrie se face frig. Pentru județul Neamț vremea se anunță a fi rece, însă valorile termice vor fi normale pentru această perioadă. În masivul Ceahlău și pe vârful Toaca temperaturile scad chiar și sub zero grade Celsius, iar meteorologii anunță pentru week-endul ce urmează lapoviță și ninsoare. ANMH a făcut public și prognoza pentru cele trei luni de iarnă ce urmează, iar potrivit acestei prognoze regimul termic va fi  adecvat perioadei de iarnă, iar cantitățile de precipitații se vor încadra tot în regimul normal, doar în anumite regiuni ale țării acestea putând depăși norma climatologică.

* Decembrie: Regimul termic va fi apropiat de cel normal în vestul, sudul şi sud-estul ţării, iar în regiunile nordice, nord-estice şi centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa peste media climatologica în centrul şi sud-estul ţării şi apropiate de normalul perioadei în celelalte regiuni.
* Ianuarie: Valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, iar local în partea de sud şi sud-est a ţării sunt posibile temperaturi peste normele climatologice. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de media climatologică, exceptând regiunile vestice şi centrale, unde sunt posibile valori excedentare.

* Februarie: Temperatura aerului va avea valori medii apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile lunare de precipitaţii vor putea fi local excedentare în vestul şi nord-vestul ţării şi apropiate de mediile climatologice în celelalte regiuni. (Z.C.H.)

Campanie de conștientizare

Doamnele de la OFSD Piatra Neamț au ținut să marcheze Ziua Mondială a Diabetului printr-o campanie de conștientizare a populației privind necesitatea monitorizării glicemiei şi prezentării la medic, pentru a reduce riscurile de a se îmbolnăvi de această maladie necruțătoare. Timp de câteva ore trecătorii din Parcul Tineretului din Piatra Neamț au primit fluturași cu informații despre diabet și au stat de vorbă cu reprezentantele OFSD Piatra Neamț. ”Am vrut să atragem atenția asupra riscurilor la care se expun cei care nu-și controlează glicemia în mod regulat și am decis, împreună cu colegele mele de la organizația municipală a femeilor social democrate să demarăm această campanie. Am împărțit fluturași și am încercat să conștientizăm oamenii asupra necesității monitorizării glicemiei pentru că diabetul este o boală foarte gravă. De asemenea împreună cu colegele mele am încercat să le spunem celor cu care am stat de vorbă despre necesitatea unui regim de viață adecvat și bineînțeles despre prezentarea la medic”, a declarat Aurelia Simionică, președinte OFSD Piatra Neamț. (I.C.)

Articolul precedentCele mai frumoase poezii româneşti: Oul dogmatic
Articolul următorHepatita şi-a luat avânt la Roman