pietricica turism

Banda lui Bujor

Piatra Neamț a fost, ieri, gazda colindătorilor și a urătorilor veniți din Republica Moldova (Chișinău), din Maramureș (Săcel), Bacău (Asău), Iași (Heleșteni) și Neamț (Grințieș, Farcașa, Borca, Timișești, Ștefan cel Mare, Trifești, Răucești, Piatra Șoimului.

Cu măști, cu tobe, cu urși, cu flăcăi pocnind din bice, păstrătorii tradițiilor și obiceiurilor populare au reușit să încânte, printr-o paradă deosebită organizată de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.

Înainte de paradă, colindele și urăturile au răsunat în curtea Consiliului Județean și a Prefecturii, unde oficialii i-au așteptat cu colaci, mere, nuci și bani.

Colindătorii au fost însoțiți de un „alai” impresionat, în care copii, părinții și bunicii s-au arătat încântați de eveniment. „Venim an de an la acest minunat eveniment. Ne-am adus și copiii pentru a vedea frumusețea portului național și pentru a înțelege că acestea sunt tradițiile care ne reprezintă”, a spus Rodica Geană din Piatra Neamț.

colindatori piatra neamt 1

colindatori piatra neamt 2

colindatori piatra neamt 3

colindatori piatra neamt

Culita Tarata, asteptandu-i pe colindatori cu colaci

Datini si obiceiuri din Stefan cel Mare

Marian TEODOROF