prof

* deși sunt beneficiari ai legii tichetelor de vacanță, profesorii vor fi nevoiți să bage mâna în buzunar pentru cheltuielile de concedii

Cadrele didactice nu vor beneficia prea curând de noua lege privind acordarea tichetelor de vacanță, este de părere liderul Federației Sindicatelor din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă. În Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 94/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă. Legea prevede acordarea de vouchere de vacanţă de către instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, regiile autonome, societăţile la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă. Cu toate acestea, cel puțin în această vară, cadrele didactice nu vor putea să profite de această lege. Liderul FSLI Neamț a explicat că profesorii au șanse scăzute să beneficieze, în viitor, de aceste tichete.

„În primul rând ar fi trebuit ca fiecare unitate de învățământ să aibă prevăzute în buget și sumele alocate pentru aceste vouchere. Și un alt lucru ce nu poate permite profesorilor să meargă în concediu folosindu-se de aceste vouchere este profitul. Puținele școli care realizează profit, folosesc sumele la reparații și alte lucruri de care are nevoie școala. În orice condiții, profesorii pot beneficia de vouchere de vacanță doar dacă de la anul se va stabili acest lucru în bugetele școlilor”, a precizat Ploscă.

Acesta a mai precizat că în prezenta ordonanță există o reglementare care este interpretabilă. Astfel, nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru un salariat.

„Acolo se precizează că până la 6 salarii, dar nimeni nu îl împiedică pe angajator să aloce în buget doar 2 lei. Problema rămâne aceeași. În învățământ nu există profit”, a mai adăugat Ploscă.

De la Inspectorul Școlar Județean Neamț, reprezentanții văd legea tichetelor de vacanță ca pe o măsură așteptată de mulți, dar lipsa unor precizări de la Ministerul Educației îi împiedică să spună deocamdată cum vor fi aplicate noile reglementări.

„Din punct de vedere legal, cadrele didactice intră în rândul beneficiarilor de tichete de vacanță. Nu se știe, însă, cum va fi pusă în aplicare, deoarece nu am primit nicio precizare, în acest sens, de la Ministerul Educației. Se pare că, deocamdată, nu vom beneficia de această lege, dar noi încă mai sperăm. Oficial, pentru cadrele didactice, perioada concediilor a început la 15 iunie, de aceea nu văd cum ar mai putea fi pusă în aplicare legea în acest an”, a precizat Viorel Stan, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț.

Marian TEODOROF

Articolul precedentEuropa, gheneralu și … restu
Articolul următorCopil de 12 ani, căutat de scafandri în Siret