Institutul Polonez din România propune, în această primăvară, vizionări de film în 6 oraşe din România (Iași, Piatra-Neamț, Timișoara, Galați și Târgu Mureș) şi Republica Moldova (Bălți). Programul de la Piatra Neamţ va fi în intervalul 24-26 martie, de la ora 17:30, la Consiliul Judeţean Neamţ.

Restul proiecţiilor vor avea loc după cum urmează:

  • IAȘI: 24-26 martie, ora 18:00, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” – Muzeul Etnografic al Moldovei (Palatul Culturii);
  • TIMIȘOARA: 29-31 martie, ora 18:00, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”;
  • GALAȚI: 31 martie-2 aprilie, ora 18:00, Muzeul de Artă Vizuală;
  • TÂRGU MUREȘ: 7-9 aprilie, ora 20:00, Cinema Arta;
  • BĂLȚI (Republica Moldova): 7-9 aprilie, ora 15:30, Universitatea de Stat „Alecu Russo”.

Spectatorii vor putea vedea 3 filme artistice poloneze.

Primul dintre ele este filmul plin de umor și cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Pelicula spune povestea unor muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului fiind, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia.

CinePOLSKA este un bun prilej pentru a vedea și filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

Al treilea film din program este pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, printre altele în 2016 la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. (ZCH NEWS)