0:00

Vine iarna!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Lucrătorii de la Drupo și CJ sunt pregătiți să înfrunte orice fel de situație mai ales că începând cu data de 10 decembrie s-ar putea să vină iarna cu adevărat. Potrivit cerințelor și procedurilor stabilite prin planul județean de intervenții în situații de urgență, cauzate de căderile masive de precipitații sub formă de zăpadă, la CJ Neamț va activa un comandament de iarnă, 24 de ore din 24. Este vorba despre o echipă formată din 7 lucrători ai Drupo și ai CJ – din cadul direcției tehnice, care va stabili programul și forma în care vor acționa utilajele de deszăpezire pe teritoriul județului Neamț.

”Comandamentul de iarnă va asigura permanența non-stop conform unui grafic de lucru prestabilit și, în același timp, va ține legătura și cu comandamentul central instituit la ISU Neamț. La ora 4 dimineața, vor lua legătura cu toți operatorii care fac deszăpezirea pentru a stabili programul de deszăpezire pe timp de zi, iar la orele 21 vor stabili împreună cu aceiași operatori programul de acțiune pe timp de noapte. Fiecare echipă de serviciu va coordona deszăpezirea pe tot teritoriul județului, inclusiv pentru ceea ce înseamnă urgențele și va raporta situația mai departe la centrul unic de coordonare de la ISU Neamț”, a precizat Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

Conform planului județean de acțiune privind intervențiile pe timp de iarnă, aprobat în ultima ședință a CJSU, toate informațiile se vor strange și vor fi trimise mai departe către București de reprezentanții ISU Neamț. În caz de înzăpezire sau de drumuri închise circulației publice din cauza viscolului populația trebuie să apeleze numărul unic pentru urgențe 112. În caz de urgență și odată cu instituirea codurilor sau avertizărilor de tip cod galben sau portocaliu de ninsori, primăriile vor trebui să instituie și să asigure, conform procedurilor în vigoare, serviciul de permanență care va fi în permanentă legătură cu Prefectura Neamț, ISU Neamț și CJ. Tot primăriile au obligația să asigure spații de cazare pentru persoanele care rămân înzăpezite pe raza localităților, altele decât cele de domiciliu. Mai mult decât atât primăriile, în special cele din orașe trebuie să asigure spații amenajate special sau adăposturi de noapte unde să poată sta oamenii care nu au adăpost sau niciun fel de sursă de încălzire.

Reprezentanții locali ai Secției Drumuri Naționale sunt și ei pregătiți în ceea ce privește asigurarea desăpezirii drumurilor pe care aceștia le au în administrare având la dispoziție stocurile de material antiderapant necesare precum și utilaje pregătite să acționeze în funcție de nivelul de viabilitate al drumurilor. Astfel, mai întâi vor fi deszăpezite drumurile cu circulație intensă, acest lucru fiind valabil și pentru drumurile județene ce vor fi deszăpezite de Drupo Neamț și firmele asociate. Drumarii de la secția Drumuri Naționale au dat asigurări că indiferent de puterea vântului și a viscolului, deszăpezirea nu va fi oprită, așa cum cere procedura.

Directorii unităţilor de învăţământ au și ei atribuțiile lor în caz de viscol puternic și înzăpezire. Aceștia vor trebui să ia măsura suspendării cursurilor unităţilor de învăţământ, pe baza prognozelor meteorologice şi a manifestării fenomenelor meteorologie periculoase specifice iernii, cu consultarea primarilor şi informarea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ şi a ISU Neamț cu cel puţin 12 ore înainte de începerea cursurilor, interval în care vor fi anunţaţi despre aceasta elevii şi cadrele didactice. (I. CĂLIN)

Articolul precedentCanalizări înfundate cu ciorapi și pantofi
Articolul următorDSP ia la bani mărunți Spitalul Județean