0:00

” Vin pe la noi doar când e vremea să-i alegi, după aceea nu-i mai vezi deloc. Poate la televizor.”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri dimineaţă, pe şoseaua spre Costişa nu se vedea nici în cer nici în pământ. Ningea mărunt şi des, afară era vreo 5 grade în minus, astfel că tot ce cădea de sus se făcea gheaţă pe parbriz. Maşini rare, oameni deloc. Oprim la primăria din comună. Aurel Ciocănel era la birou şi răspundea la telefoane. Îl întrebăm cum stă cu drumurile în comună: “Sunt de la ora două, astă noapte, în primărie. Nu sunt probleme din acest punct de vedere. Am trimis tractoarele cu lamă peste tot, în toate satele, pentru a putea merge oamenii la vot. Însă, dacă nu stă cât de cât ninsoarea, vom veni la vot puţini oameni de data asta. Spre satul Dorneşti e mai rău. Dar secţia e în interiorul satului şi nu vor fi probleme nici aici. Ne asigurăm în continuare ca votarea să se desfăşoare normal”.

Însă votarea nu se prea desfăşura, pentru că secţia din centru era goală de alegători. Comisia la datorie, nici o problemă deosebită. Votaseră fix 44 de oameni. Cât ne-am învârtit noi pe acolo au mai intrat vreo 3 alegători. Mihai Sandu, unul dintre ei: “Nu mă întrebaţi cu cine am votat. Eu cred că am pus ştampila pe cine trebuie. Sper să se ţină de cuvânt cei pe care i-am ales. Am încredere că aşa va fi”.

Nici la Zăneşti nu se îngrămădea lumea la vot. Observatorul de la această secţie a declarat că nu au fost probleme până la acea oră. Trecuseră pe la urne o sută de oameni din lista de peste 1200. Pe la primărie, nimeni. Birourile erau deschise, semn că cineva era pe acolo, dar am bătut în uşi degeaba. Când am ieşit, un poliţist, probabil din comună, se chinuia să-şi scoată maşina în şosea din maldărul de zăpadă lăsat de plugul care abia trecuse.

Daniel Horciu, primarul din Săvineşti era şi el la datorie. Stabilea, prin telefon care sunt străzile pe unde trebuie să se intre cu plugul: “Nu avem încă drumuri înfundate, dar se circulă greu peste tot”. Spusele lui erau să fie confirmate de o alegătoare care intra în secţia de votare foarte nervoasă: “Nu le e ruşine, astea sunt drumuri! Nu ai pe unde merge, unde să te fereşti de maşini, să le fie de cap!”.

Altă alegătoare, Ana Dumitrache, ceva mai domoală decât prima, nu este nici ea mulţumită. Nici de drumuri, nici de politicieni: “Am votat eu dar mai că nu prea mai ştii pe cine să pui ştampila. Vin pe la noi doar când e vremea să-i alegi, după aceea nu-i mai vezi deloc. Poate la televizor. Aşa a fost totdeauna. Nu cred că de data asta va fi altfel”.

Ninsoarea n-a contenit nici după amiază. Spre secţie se îndreptau câţiva alegători răzleţi.

Articolul precedentPolodeni: Costel cu buletinul expirat, dar cu ”dezlegare” de la primar
Articolul următorPictorii pietreni şi oraşul în care trăiesc