Un incident pe care urmează să-l lămurească poliţia, după cercetările de rigoare, s-a petrecut în seara de 6 mai, în punctul Bofu, din comuna Ceahlău, pe malul lacului. Paznicul de pescuit şi vânătoare Nelu Vodă, secondat de colegul său Dan Arhire, pe de o parte, şi inginerul Sergiu Vasilică de la Asociaţia ”Lupul cenuşiu”, pe de altă parte, au fost protagoniştii unei scene care a ţinut înmărmuriţi pescarii aflaţi în zonă la acea oră. Din punct de vedere strict penal, probabil încadrarea va fi de lovire, ameninţare şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Din punct de vedere al comportamentului uman acceptat, ceea ce a relatat Sergiu Vasilică nu este doar grav, ci foarte grav: ”Mă aflam la pontoane, unde ne ţinem noi ambarcaţiunile, când am văzut o ambarcaţiune verde în zona Bofu, adică în zona pe care o administrăm noi. M-am dus acolo şi l-am văzut pe dl. Nelu Vodă, care taxa pescarii, în fondul nostru. Taxase deja pe cineva din Iaşi, care avea permis anual şi sunase la 112, şi taxa un alt băiat. M-am dus spre el şi n-am apucat decât să-l întreb ce face.

M-a lovit cu pumnul în gură, mi-a sărit telefonul, eu am strigat să sune cineva la 112, pescarii s-au ridicat şi, în acel moment, Nelu Vodă a băgat cartuş pe ţeavă şi a spus că ne împuşcă pe toţi. Trăim în România, nu sunt pistoale pe toate drumurile, oamenii au intrat în panică şi au început să se retragă, subtil, să nu atragă atenţia. Nelu Vodă şi Dan Arhire erau foarte beţi. M-am aplecat să-mi recuperez telefonul şi, în momentul acela, Dan Arhire a încercat să intre cu barca în mine. Partea din faţă a ambarcaţiunii a intrat pe mal, iar partea din spate s-a umplut cu apă. Când au văzut că s-a sunat la 112, s-au apucat de scos apa din barcă, să plece. Eu am prins de sfoară, să încerc să-i opresc şi, atunci, Nelu Vodă a luat securea şi a dat. Dacă nu trăgeam mâna, îmi tăia degetele. Ambarcaţiunea era plină cu plase de pescuit, nu ştiu dacă le confiscaseră sau erau ale lor, dar au început să le arunce în lac şi au spus că se duc la debarcader şi aşteaptă acolo poliţia. Bineînţeles mi-au strigat, în timp ce plecau, tot felul de lucruri care nu pot fi reproduse. Mi se pare inadmisibil ca un om, autorizat să poarte armă, să aibă un asemenea comportament. Şi vorbim despre o zonă populată, unde erau atâţia pescari, ziua. Nu vreau să mă gândesc cum se poate comporta noaptea, în zone izolate. Culmea este că am fost la Medicină Legală să-mi scot certificat şi m-am întâlnit cu ei, amândoi susţinând că i-am lovit cu parul şi vor depune plângere împotriva mea”.

La poliţie există deja două dosare, care vor ajunge mâine, 8 mai, la Parchetul Bicaz. Unul este întocmit la plângerea lui Sergiu Vasilică, iar celălalt la plângerea celor doi paznici, care susţin că au fost loviţi cu parul. Lucrurile se vor lămuri repede, mai ales că există martori care au văzut întreaga scenă.

Din punctul de vedere al lui Neculai Robu, directorul AJVPS Neamţ, incidentul nu este aşa de grav: ”A fost o discuţie mai bărbătească, n-a fost mare lucru. Cert este că s-a sunat la 112 şi poliţia va investiga cazul şi va stabili exact cine şi cu ce a greşit. Eu ştiu că Nelu Vodă era în zona noastră”.

Nicu Robu nu ştie nici unde este Lacul Bicaz, d-apăi unde este zona noastră şi zona lor”, spune Raul Papalicef, şeful Asociaţiei Lupul Cenuşiu. ”Nu se poate ca oamenii lui să umble beţi şi să ameninţe lumea cu pistolul. Păi în ce lume trăim? Cum se poate să ai un asemenea comportament?”. (Cristina MIRCEA)

 

1 COMENTARIU

  1. Bravo AJVPS Neamt
    Va faceti datoria . Cei de la Lupul Cenusiu si au facut de cap până acum, s a terminat cu hotiile lor legate de braconaj in zona lor Baicu, Fartagi, Ceahlau . Stim foarte bine ca si au batut joc de noi pescarii care am vizat la ei, domnul Marcel Miron si domnul Sergiu au pus plase de pescuit in zonele respective împreună cu seful lor. Ne am saturat de ei. Lacul trebuie sa fie la o singură asociatie sa nu mai fim haituiti dintr o parte in alta.

Comments are closed.