0:00

Într-o piață care colcăie de hoți de buzunare, de scandalagii, de cerșetori agresivi și de tâlhari de vârste ”sub limita răspunderii penale”, polițiștii aflați în patrulă mixtă (un polițist local și doi de la Poliția municipiului Piatra Neamț) au prins un infractor de mare calibru, care a traversat pe lângă trecerea pentru pietoni. Și, pentru că omul a încurajat martorii să filmeze cum este tratat, asta în timp ce spunea cum se numește și dădea datele părinților, deci nu putea fi considerat un refuz de legitimare, orzul aplicării legii s-a umflat spontan în polițiști și a început un circ în toată regula.

O filmare, de amator, dar fără ca asta să-i știrbească din farmec, a fost postată pe rețeaua de socializare de dl. Ionut Cristian Acatrinei, căruia îi și mulțumim pe această cale:

Traversare prin loc nepermis la Piatra Neamț!

Publicată de Acatrinei Ionuț Irina pe Miercuri, 14 martie 2018

LATER EDIT: Încătușarea unui astmatic, între circul de prost gust și ”încălcarea unei prevederi legale”

Bărbatului – astmatic, după avea să se dovedească – i s-a pulverizat spray în față, a avut nevoie de spray-ul său medicinal pentru a-și reveni și a reuși să respire normal, a fost trântit pe jos, încătușat și dus la sediu pentru legitimare. Toate operațiunile s-au derulat sub ochii oamenilor siderați, care au huiduit polițiștii și au strigat la ei să lase omul în pace, că n-a dat în cap nimănui.

Evident, din punct de vedere al procedurilor, probabil că polițiștii sunt ”acoperiți”. Refuzul de legitimare se sancționează prompt cu încătușarea, însoțită, eventual, de o doză de spray lacrimogen în față, și cu transportul la sediu, în vederea stabilirii identității.

Domnul în cauză a lăsat maşina în parcare, după care a traversat grăbit strada, dar nu pe la trecerea pentru pietoni”, a declarat M.T., martor la incident. ”Imediat, doi poliţişti l-au oprit şi i-au cerut buletinul. Acesta i-a întrebat pentru ce să le dea buletinul şi să se legitimeze. Atunci au început discuţii. Domnului i s-a spus că trebuie să meargă la Poliţie, să dea declaraţie, pentru că nu vrea să se legitimeze, moment în care omul a întrebat ce a făcut de trebuie să meargă la Poliţie. Atunci, după schimburi de replici, poliţiştii au încercat să-i pună cătuşele. Atunci domnul a spus că este abuziv, că le dă datele să-l verifice, dar că nu merge la poliţie. Poliţiştii au început să tragă de el, au început să-i tragă şuturi, pumni… şi el a opus rezistenţă foarte multă fiind destul de robust… dar n-a dat în poliţişti. Începuse să tremure… iar poliţiştii ca să-i poată pune cătuşele i-au dat cu spray în nas, de ăla cu ardei iute, nici nu mai putea să respire”.

Că omul era astmatic și putea să moară în timp ce polițiștii trăgeau de el să-l înghesuie în mașină se vede că nu contează pentru nimeni. Contează doar că încălcase ”o prevedere legală”, adică traversase prin loc nepermis.

Respectiva persoană a trecut printr-un loc nepermis, fapt pentru care a fost oprită de un echipaj de poliţie compus din 2 poliţişti de la Poliţia Piatra Neamţ şi un poliţist de la Poliţia Locală Piatra Neamţ”, a declarat Eugen Pancu, directorul Poliției Locale Piatra Neamț. ”Era un echipaj mixt. Persoana respectivă a fost oprită în vederea legitimării şi atenţionării asupra faptului că a încălcat o prevedere legală, în sensul că a traversat prin loc nepermis. Respectivul a refuzat iniţial să se legitimeze, devenind agitat şi agresiv verbal, motiv pentru care a fost atenţionat să înceteze şi invitat la sediul Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ de către acel echipaj pentru stabilirea identităţii şi luării măsurii legale. Acesta iniţial a refuzat să meargă la sediul Poliţiei, după care a furnizat date false privind adresa de domiciliu, insistând că vrea să părăsească zona. S-a opus conducerii la sediul Poliţiei, fapt pentru care s-a impus, conform procedurilor legale, folosirea mijloacelor din dotare de către colegii de la Poliţia municipală, respectiv cătuşe şi spray lacrimogen, iar colegul de la Poliţia Locală a acordat sprijin în vederea luării măsurilor legale. Fiind condus la sediul Poliţiei municipiului, celui în cauză i s-a întocmit proces verbal de sancţionare contravenţională, conform legii 61/1991 privind tulburarea ordinii şi liniştii publice”.

Senzațională întreaga ”acțiune” a patrulei mixte, dar ar trebui să ne amintim de polițistul local care a întors spatele când o bătrână a fost lovită de un derbedeu, de exemplu. Atunci de ce nu s-a manifestat zelul profesional în fața încălcării unei ”prevederi legale”? Și dacă, într-un scenariu sumbru, omul încătușat cu atâta încăpățânare ar fi murit după ce i s-a pulverizat spray în nas, cine răspundea pentru viața lui?

Punctul de vedere al IPJ Neamț

https://zch.ro/wp-content/uploads/2018/03/informare-ipj.pdf

Articolul precedentUn șofer beat a trecut pe roșu și a lovit o femeie! Poliția l-a reținut!
Articolul următorAccident rutier mortal în Germania anchetat de ITM Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

4 COMENTARII

  1. Degeaba se legitimeaza omul… ala de la Politia Locala care stia sa scrie nu mai lucreaza pentru ei…

  2. „Cine răspundea pentru viața lui??”…El răspundea pentru viața lui…dacă ar fi fost un cetățean onest nu s-ar fi comportat ca un animal. În orice stat de drept legea se aplică, nu se negociază. .cine negociază poate chiar muri, așa cum se întâmplă în multe state civilizate unde legea chiar este respectată și cetățenii onești sprijină poliția. Am văzut printre cei care huiduiau oameni bătrâni care se presupune că sunt exemplu pentru ceilalți. Dacă personajul ar fi bătut pe cineva, venea poliția și el ar fi refuzat să se legitimeze și ar fi plecat, ar fi fost corect?? Atunci cred că bătrânii aplaudau ar fi fost mulțumiți.
    Cu asemenea reacții civice și jurnalistice nu mai avem nicio șansă. Sunteți jalnici. Viitorul este sumbru .

  3. ce jupani mai sunteti voi aia de pe margine daca era un nebun ce hoinarea prin oras slobod,sau va facea la buzunare ori se lua de copilul vostru ziceati ca garda nu isi face treaba,asa il compatimiti saracu. daca nu are nimic de ascuns de ce nu isi declina identitatea?!? clar in situatia data ce se vede pe video e contravenient si isi merita soarta.

  4. … cica:” in conformitate cu prevederile legale,politistii au obligatia legala de a conduce la sectie pe oricine refuza sa se legitimeze..etc.
    Pai pe cati boschetari care au terorizat piata i-au condus la sectie incatusati. Cu oameni simpli ca asta s-au gasit ei sa faca pe zmeii , printre ei si Streche ( prostul satului).
    Aduceti-va aminte de Macovei , in caz ca ati uitat :http://mesagerulneamt.ro/2016/02/cazul-batranei-agresate-politistul-local-macovei-cercetat-disciplinar/

Comentariile sunt închise.