Pe 7 octombrie, în sala mare de spectacole a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț a avut loc deschiderea cursurilor clasei de actorie a Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, anul 2024-2025. Evenimentul, în organizarea actriței Mariei Hibovschi, a fost unul 3 în 1. Seara, prima din seria Zilelor Clasei de Actorie, a început cu spectacolul “Am întrebat cenușa”, o creație colectivă interpretată de grupa de liceeni, și a continuat cu lansarea cărții “Dramaturgie la caiet”, care adună textele lucrate în ultimii doi ani în cadrul cursurilor.

Înaintea spectacolului, actrița și profesoara de curs Maria Hibovchi, împreună cu Carmen Nastasă – directorul centrului pentru cultură, au vorbit spectatorilor, părinți, bunici, colegi și prieteni ai cursanților, despre dăruire, pasiune, despre implicare și despre orizontul scenelor pe care unii dintre aceștia ar putea urca. În sală au fost prezenți și foști cursanți, acum studenți la regie și actorie la universități de prestigiu din țară.

Cunoscut ca unul dintre cursurile de mare succes ale Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, clasa de actorie a devenit o pepinieră a învăţământului artistic superior. De ani buni de zile universităţile şi academiile de artă din ţară şi din străinătate au printre studenţi foşti cursanţi pietreni.

Cursul de actorie este unul dintre cele mai vechi din cadrul Şcolii. Practic, el există încă de la înfiinţarea instituţiei, din 1970.

Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat”, prin munca şi talentul lor, la catedră (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălţătescu, Cornel Palade, Cătălina Ieşanu, Adina Iftimie, Alina Petrică, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste.

La catedra clasei de actorie au fost, în trecut, regretaţii Constantin Ghenescu, Corneliu Dan Borcia, Draga Olteanu Matei, Cornel Nicoară (ambii pentru o scurtă perioadă de timp), precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuţă, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, iar acum, Maria Hibovski”, precizează Școala Populară de Artă într-o prezentare a evenimentului.

Redactor și imagini: Angela Croitoru

Montaj: Bogdan Călian

Articolul precedentȘtire actualizată. Cod Rutier 2024: amenzi de 3300 lei pentru obturarea parbrizului
Articolul următorAccident mortal la Poiana Largului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.