Victorie importantă pentru iubitorii deplasărilor cu bicicleta, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPiatra-Neamț va avea de anul viitor sistem de bike sharing prin care se vor putea închiria biciclete în mod neasistat. A fost desemnat câștigătorul contractului de execuție pentru Sistemul Bike Sharing – proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 12 milioane de lei, din care contribuția municipiului este de doar 2%.

Acest proiect face parte din Planul de Mobilitate Urbană a Municipiului Piatra-Neamț care mai cuprinde achiziționarea a 41 de autobuze electrice, modernizarea tuturor stațiilor de așteptare precum și înființarea altora noi, sistem de mangement inteligent al traficului și realizarea pistelor de biciclete.

Sistemul Bike Sharing propus include stații publice de biciclete prin intermediul cărora clienții vor putea închiria biciclete. De asemenea,  prin acest proiect vor fi amplasate în cele 22 de stații:

  • 160 de biciclete clasice
  • 60 de biciclete electrice.

Stațiile vor avea automate pentru eliberarea și încărcarea cardurilor și un dispecerat pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute, respectiv pentru localizarea bicicletelor.

Implementarea proiectului a fost îngreunată din cauza unor contestații formulate pe parcursul derulării acestuia. Este vorba despre contestarea rezultatului licitației de furnizare la CNSC  de către un agent economic, contestație care în primă etapă a fost admisă de CNSC. Primăria Piatra-Neamț a contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Bacău, instanța desființând decizia CNSC prin hotărâre definitivă.

E o victorie importantă decisă în instanță, după contestații succesive în toate etapele derulării achiziției. Strategia pentru dezvoltarea durabilă a orașului pe care o avem pentru următoarea perioadă cuprinde proiecte ce vor moderniza radical municipiul Piatra-Neamț și vor crește calitatea vieții pietrenilor.  Sistemul de Bike Sharing va fi implementat în cele mai bune condiții, în paralel cu cel de realizare a pistelor pentru bicicliști pe arterele principale de circulație din oraș. Nu putem încuraja folosirea mijloacelor de transport alternative decât oferind condiții de siguranță și confort pentru utilizarea lor. Sunt proiecte de care vor beneficia și generațiile viitoare prin faptul că vor avea la dispoziție o infrastructură modernă, dar și pentru că  Piatra-Neamț va deveni unul dintre orașele verzi emblematice ale României și chiar ale Europeia declarat primarul Andrei Carabelea.

Victorie importantă pentru iubitorii deplasărilor cu bicicleta, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiContractul de execuție are o valoare totală de 9.252.921 lei inclusiv TVA, iar firma care a fost declarată câștigătoare în urma licitației publice este S.C. WIND TECHNOLOGIES SRL din Brașov. Conform contractului, lucrările de execuție a terminalelor și a dispeceratului, inclusiv furnizarea bicicletelor, se vor finaliza pe data de 31 iulie, anul viitor.

Cele 22 de amplasamente sunt dispuse în puncte cheie ale orașului, în zonele cele mai tranzitate, dar și în zone de interes precum Aleea Tineretului sau parcarea de la Colibele Haiducilor.

Bicicletele clasice sunt dotate cu sistem antifurt, far și stop pentru utilizarea în condiții de noapte, iar cele electrice vor avea baterie încapsulată în cadrul bicicletei de tip Li-Ion 36V, 625Wh, cu capacitate de min 70% după 1000 de cicluri de încărcare. De asemenea, bicicletele electrice vor fi dotate cu senzor de măsurare a vitezei de deplasare și sistem de afișaj al gradului de încărcare a bateriei, sistem angrenaj cu 7 viteze, sistem RFID de confirmare a returnării și alarmă acustică de 100 dB.

Modulul de monitorizare GPS va transmite în timp real poziția fiecărei biciclete la serverul central.

Articolul precedentPercheziții la DSVSA Neamț
Articolul următorComunicat de presă. Eugen Țapu-Nazare (PNL): Autostrăzile Moldovei, prioritare pentru Guvernul Ciucă”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.