0:00

ACTUALIZARE PONTA A DEMISIONAT! Preşedintele anunţă consultări joi sau vineri!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiACTUALIZARE 10: Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 4 noiembrie, că așteaptă ca premierul Victor Ponta să-i înainteze demisia, arătând că joi sau vineri vor avea loc consultările cu partidele parlamentare.

„Acum avem o situație nouă, un guvern demisionar. Aștept ca prim-ministrul demisionar să-mi înainteze demisia Guvernului și imediat voi lua legătura cu partidele parlamentare și voi convoca consultări cu partidele. Aceste consultări, în varianta optimală, vor avea loc mâine, cel târziu poimâine”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

El a precizat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, vrea să finalizeze prima rundă de consultări pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații.

„Vom avea un Guvern interimar”, a arătat Iohannis. (ZCH NEWS)

*******

ACTUALIZARE 9: PSD a anunţat prin vocea preşedintului Liviu Dragnea că nu agreează ideea anticipatelor promovată de PNL şi nu numai: „Vom merge cu o propunere de prim-ministru. Vom face o propunere care să ţină cont de evoluţia şi dinamica din societate. Nu agreăm propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate pentru că ar însemna că începând e astăzi, câteva luni de zile, să fie un Guvern instabil. Un Guvern isntabil nu poate ţine lucrurile sub control. Preşedintele trebuie să ne cheme la consultări într-un termen rezonabil”.

Şi UNPR vrea să rămână la guvernare, chiar dacă Gabriel Oprea nu va mai fi în guvern, deoarece e „solidar cu Ponta”: „Personal nu voi mai face parte din niciun guvern. Şi este normal să fie aşa. Sunt solidar cu Victor Ponta.  UNPR nu-şi schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit şi care se ţine de cuvânt, în sensul că este într-o coaliţie solidă şi în continuare îl sprijină pe preşedintele Klaus Iohannis pe probleme de securitate naţională. Restul negocierilor intră în bucătăria politică”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că actuala majoritate nu suferă modificări şi că „există posibilitatea unei soluții politice care să guverneze România în conformitate cu mandatul primit de la cetățeni în anul 2012”. El a subliniat însă că este rolul președintelui Iohannis să constate dacă există o anumită majoritate care să degaje un premier.

Până la ora 15:30, demisia premierului Victor Ponta nu ajunsese încă la Palatul Cotroceni. Este de aşteptat o declaraţie de presă a preşedintelui în momentul în care demisia premierului va ajunge la Palatul Cotroceni, lucru care s-ar putea întâmpla abia spre orele serii. În aceste condiţii, cel mai probabil, consultările cu partidele parlamentare nu vor avea loc astăzi. (ZCH NEWS)

********

ACTUALIZARE 8: Victor Ponta spune că va propune ca, până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Duşa, să fie premier interimar. „La ora 16,00 o să avem o ultimă ședință de guvern, să le mulțumesc colegilor și să adoptăm acte care erau în lucru, după care în această seară îi transmit președintelui Iohannis și demisia mea, și propunerea ca domnul Mircea Dușa să fie prim-ministru interimar”, a precizat Ponta. Declaraţia apare, după ce mai multe canale media au speculat că fostul premier şi-ar putea asuma el însuşi interimatul. (ZCH NEWS)

*****

ACTUALIZARE 7: Partidul Naţional Liberal şi Partidul România Unită sunt primele formaţiuni politice care au anunţat că ar fi interesate de alegeri anticipate, după demisia lui Victor Ponta şi a cabinetului său. PNL propune organizarea de alegeri anticipate, în urma demisiei premierului Victor Ponta, a anunțat miercuri, 4 noiembrie, co-președintele PNL Alina Gorghiu. Şi PRU solicită declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate „pentru ca să nu ne trezim cu un așa zis nou Guvern făcut din și de către aceiași vechi sforari, ci pentru ca România să aibă o nouă clasă politică, una care să corespundă dorințelor cetățenilor și care să salveze această țară care a fost împinsă timp de 25 de ani spre dezastru”, conform comunicatului semnat de deputatul Bogdan Diaconu, președintele PRU. (ZCH NEWS)

********

ACTUALIZARE 6: Şi fostul preşedinte, Traian Băsescu, a comentat demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria și a Guvernului României. „Este un cadou pentru țară. Mă bucur că a coincis cu ziua mea, a declarat Traian Băsescu pentru B1 TV. „A făcut ce trebuia. Ponta nu a avut altă soluție și și-a depus mandatul. Așa se face. Când a demisionat premierul, tot cabinetul se schimbă. (…) Având în vedere deserviciile de imagine cu plagiatul, trimiterea în judecată, trebuia să demisioneze de mult. A întârziat foarte mult. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul, creșterea tensiunii sociale”. (ZCH NEWS)

***********

ACTUALIZARE 5: Poziţia UNPR a fost formulată într-un comunicat de presă: „UNPR a luat act de nemulțumirile exprimate de cei care au protestat în seara zilei de ieri în București și în alte orașe din țară. Președintele UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul guvernului.

De altfel, această decizie a fost luată împreună de domnul Victor Ponta și domnul Gabriel Oprea, în cadrul consultărilor purtate de cei doi, în seara zilei de 3 noiembrie.

UNPR își reafirmă determinarea de a susține împreună cu coaliția, orice soluție politică care asigură stabilitate României.

UNPR este un partid unit și va participa la efortul pe care întreaga clasă politică trebuie să-l facă astăzi pentru a răspunde așteptărilor societății. Este obligația UNPR și, în egală măsură, este obligația tuturor liderilor politici și a tuturor partidelor să găsească soluții care să refacă legătura între alegători și aleși, între contribuabili și instituții, între societate și politică”. (Biroul de presă)

*********

ACTUALIZARE 4: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus miercuri, 4 noiembrie, că este curios ce va face primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, după ce premierul și-a depus mandatul, potrivit Agerpres. „O să avem niște discuții în coaliție și cu președintele Iohannis, dar lucrurile nu mai pot rămâne așa. Dacă un primar nu a vrut să-și asume niciun fel de responsabilitate și a adoptat politica struțului, noi nu putem rămâne insensibili sau fără reacție în fața populației. Președintele trebuie să numească un alt premier, deocamdată nu luăm în calcul nimic, pentru că de aici înainte începem să discutăm. Nu ne putem juca cu situația actuală, din acest moment toți actorii politici, partidele, președintele, trebuie să găsim o soluție pentru ca această țară să rămână stabilă. Eu sunt curios: după ce premierul își va depune mandatul, primarul sectorului 4 se va gândi totuși să demisioneze. Sunt foarte curios, câți lideri europeni ar trebui să demisioneze pentru ca Piedone să-și depună mandatul și să înțeleagă că totuși România este în altă etapă, societatea vrea altceva, oamenii vor altceva?”, a declarat Dragnea. (ZCH NEWS)

*****************

ACTUALIZARE 3: Prin vocea senatorului PNL, fost PDL, Gheorghe Flutur, PNL laudă decizia fostului premier: „Acum am aflat, în plenul Senatului, nu știam de acest lucru. Până la urmă, este un pas spre intrarea în normalitate. Destul de târziu acest lucru, dar să vedem mai departe ce se va întâmpla. Este un pas spre normalitatea acestei țări”.

Întrebat ce va face PNL, el a spus: „Vom vedea. Nu am avut nicio discuție. Este o chestiune absolut nouă și pentru noi. Evaluăm și vom vedea. Suntem un partid responsabil, un partid mare pe eșicherul politic și analizăm cu toată responsabilitatea, ținând cont și de semnalul societății civile, al opiniei publice în general. (…) Atributul cred că este și al președintelui”. (ZCH NEWS)

*****************

ACTUALIZARE 2: Premierul demisionar Victor Ponta a anunțat că actualul Cabinet își va îndeplini atribuțiile până la formarea noului guvern, potrivit Agerpres.

„Până la momentul formării unui nou guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o. Procedurile politice urmează în cursul zilei”, a spus Ponta, la Palatul Victoria, într-o declarație de presă, în care a anunțat că își depune mandatul.

Victor Ponta a mai precizat că la ora 16:00 va avea loc o ședință specială a Guvernului, în care le va mulțumi miniștrilor cu care a lucrat și pentru a pregăti perioada de tranziție către viitorul Cabinet. (ZCH NEWS)

*************

ACTUALIZARE 1: Declarație Victor Ponta: ”Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa legitimă de a avea responsabilităţi mai mari. Ar fi o eroare să ignor această dorinţă. Sunt gata să fac eu acest gest. Începând cu ziua de azi îmi depun mandatul de prim-ministru. Implicit, şi al Guvernului Româniai. Niciodată nu mă bat cu oamenii. Sper ca depunerea mandatului să satisfacă dorinţa celor care au protestat şi să revenim la discuţii raţionale”. (ZCH NEWS)

*****************

ŞTIRE INIŢIALĂ: Premierul Victor Ponta își va da demisia din funcție, a anunțat miercuri, 4 noiembrie, la Parlament președintele PSD, Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

„O să anunţe şi premierul cât de curând. Am avut o discuţie foarte serioasă cu primul ministru, nu ne putem juca cu situaţia actuală. Trebuie să găsim o soluţie pentru ca ţara să rămână stabilă. Primul ministru va gestiona situaţia până se va găsi altă soluţie. Am făcut o declaraţie foarte serioasă, nu ne jucăm cu asta. Sunt curios dacă după ce premierul îşi va depune mandatul dacă şi primarul sectorului 4 va face acest gest. Este inadmisibil aşa ceva. Am analizat toate implicaţiile, se vor întâmpla nişte lucruri”, a declarat Liviu Dragnea, citat de gandul.info. (ZCH NEWS)

Articolul precedentPatronii de la „Colectiv”, arestaţi 30 de zile! Tragedia a durat 90 de secunde!
Articolul următorCristian Popescu Piedone a DEMISIONAT! Comunicatul oficial e o CAPODOPERĂ!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.