inchisoare comunista

* NISTOR, Gheorghe. Din Războieni. Ţăran. Arestat şi omorât în timpul detenţiei.

* NIŢU, Gheorghe. Din Roman. Profesor la Seminarul Sfântul Gheorghe. Arestat şi condamnat la închisoare, la 15 august 1952. A murit la penitenciarul Gherla, în 1954.

* NUŢU, Ion. Din Horia. Învăţător. Arestat. Judecat cu lotul organizaţiei Miron Gh. Condamnat la închisoare (sentinţa 873/1950) pentru răspândire de manifeste. O parte din detenţie, la penitenciarele Iaşi şi Gherla.

* OATU, Corneliu. Pretor. Arestat în 1950. Condamnat la închisoare. I-a fost semnalată prezenţa la penitenciarele Jilava şi Aiud.

* OBREJA, Aurel I. Născut la 3 martie 1925, în Bicazu Ardelean. Arestat la 16 iunie 1948 ca fost membru F.D.C. Bătut în timpul anchetei la M.A.I. (de un fost coleg de liceu – Mateescu) pentru că refuza să facă declaraţii. Condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la 15 ani închisoare, la 4 februarie 1949. Detenţia la penitenciarele Jilava, Târgşor (5 martie 1949), Jilava (pedepsit pentru împotrivire la “reeducare”), Gherla (15 iunie 1951) şi Aiud (25 octombrie 1954). La penitenciarul Gherla a fost bătut, schilodit şi supus la nenumărate umilinţe (de Puşcaşu Vasile, Stoian Ion, Romanescu Grigore, Livinschi Mihai, Popescu Gheorghe ş.a.) pentru a-şi face autodemascarea. Ca să scape de suferinţe, a dezvăluit numele mai multor persoane, toate decedate de mai mulţi ani şi a inventat existenţa unor ascunzători cu muniţie. Minciunile sale, verificate ulterior, i-au adus noi torturi şi bătăi prelungite. La 25 octombrie 1954 a depus mărturie în procesul torţionarilor.

* ODIŞTEANU, Dionisie. Ieromonah şi stareţ la mănăstirea Secu, profesor la Seminarul teologic de la Cernica. Arestat.

* ODOR, Radu. Arestat şi condamnat la închisoare.

* OLARU, Constantin I. Din Piatra Neamţ. Muncitor. Arestat împreună cu tatăl său (Ion) şi un frate (Ştefan), în 1949. Se pare că în timpul anchetei a fost cooperant şi datorită declaraţiilor sale s-au făcut mai multe arestări. Condamnaţi la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi. O parte din detenţie la penitenciarele Suceava şi Gherla.

* OLARU, Florica. Absolventă de liceu. Arestată. Judecată cu “lotul Piatra Neamţ”. Condamnată la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi. O parte din detenţie, la penitenciarele Suceava şi Mislea.

* OLARU, Ion. Din satul Roşiori, comuna Dulceşti. Învăţător. Arestat în 1950 pentru difuzare de manifeste. Judecat cu un lot de membrii P.N.Ţ. (şef de lot – Miron Gheorghe).

* OLARU, Manole. Arestat în 1948. Condamnat la 4 ani închisoare.

* OLARU, Vasile. (3) Din Piatra Neamţ. Muncitor. Arestat în 1948. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi (1949).

* OLENICIUC, Vera. Din Roman. Arestată şi condamnată la închisoare.

* OLTEANU, Teodor. Salariat la Fabrica de fire sintetice Săvineşti. Arestat de Securitatea Bacău în 1959, împreună cu mai mulţi colegi de serviciu. Condamnat la închisoare sub acuzaţia de sabotaj economic (în realitate procesul a avut un substrat politic).

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu. Vol..7: Dicţionar N-O. Lucrare revizuită de dr. Mihaela Andreiovici. Editura Maşina de scris, 2005, 255 p. ISBN 973-8491-19-3