0:00

Veşti bune pentru cei care au locuit în Grinţieş şi Săvineşti vor câştiga doi ani la pensie!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSăptămâna trecută, joi, 21 iulie, a fost promulgată modificarea articolului 65, aliniatul 5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta prevede extinderea numărului de persoane care vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, din cauza poluării din anumite localităţi ale ţării.

Periodic, lista localităţilor în care se fac astfel de extinderi este modificată. „(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metallurgic, prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, Abrud, Avram Iancu ş.a. m.d”.

Modificarea din 21 iulie îi cuprinde şi pe cei care au locuit cel puţin 30 de ani în comunele Grinţieş şi Săvineşti, din judeţul Neamţ şi „pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi” (art. 65 Legea 263/2010), care vor putea beneficia de această reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare. Vârsta standard de pensionare în 2022 este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.

Angela Croitoru

Articolul precedentUn tânăr a fost înjunghiat în spate de fratele iubitei sale
Articolul următorÎnscrierile pentru Programele Rabla se încheie duminică
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Legea se referă la reducerea vârstei de pensionare la 63 de ani în cazul bărbaților, respectiv 61 ani pentru femei. Se cete obligatoriu cotizarea completă, adică minim 35 de ani, sau este suficient stagiul minim de cotizare de 15 ani? Mulțumesc și aștept răspuns.

Comentariile sunt închise.