În ședința de Guvern de vineri, 4 august, a fost adoptată o ordonanță de urgență privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Restituirea sumelor se va face la cerere. Modelul cererii va fi aprobat de Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, în timp ce normele metodologice de aplicare vor fi disponibile în termen de 60 de zile.

Beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule și care, până la data intrării în vigoare a ordonanței, nu au beneficiat de restituire.

Cei interesați trebuie să solicite în scris organului central fiscal competent restituirea sumelor achitate și dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii, până la data de 31 august 2018.

Restituirea sumelor se va face diferențiat pentru tipul de taxă. Astfel, pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, restituirea se va face în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018. pentru  timbrul de mediu pentru autovehicule restituirea se va face în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.