Venus – locul unde victimele violenţei domestice sunt în siguranţă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVictimele violenței domestice din Neamț au, începând din martie anul trecut, un refugiu sigur unde pot primi adăpost și sprijin, timp de un an de zile, până în momentul în care vor reuşi să se angajeze şi să-şi ia o locuinţă cu chirie, departe de agresorii lor. Locuința protejată Venus beneficiază de pază permanentă şi este locul unde femeile agresate pot primi cazare, masă, consiliere psihologică dar mai ales garanția că sunt în siguranță. Adăpostul a fost realizat în cadrul proiectului ”Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, derulat prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.  Imediat ce acest centru a fost deschis toate cele 6 locuri au fost ocupate.

“Orice femeie care se află într-o situaţie de risc poate să sune la numărul de telefon 0800 500 333 (linie gratuită de urgență, disponibilă 24h/24h) și va primi toate informaţiile cu privire la modul în care poate accesa aceste servicii, atât cele de consiliere, cât şi cele de găzduire. De asemenea, poate fi îndrumată către echipa de la DGASPC Neamț care îi va pune la dispoziție serviciile necesare. Tot pentru a veni în sprijinul femeilor abuzate, DGASPC a încheiat parteneriate cu Poliția și primăriile din județ astfel încât aceste instituții să poată îndruma victimele violenței domestice către locuința protejată Venus“, precizează Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Proiectul a demarat în 2019 și urmează să se finalizeze în 2023, la nivel naţional fiind înfiinţate 42 de astfel de locuinţe protejate. Valoarea finanţării europene la nivel național este de 21 de milioane de lei, iar suma alocată județului Neamț este de 1,1 milioane de lei.

În cadrul proiectului urmează să fie înfiinţată o echipă mobilă care se va deplasa prin judeţ, în special în comune, pentru a acorda servicii de consiliere, inclusiv psihologice, tuturor victimelor violenţei domestice.

Angela Croitoru

Articolul precedentOrașul Bicaz este în zona roșie! 401 persoane pozitive la coronavirus mai sunt în Neamț
Articolul următorCentru de vaccinare drive-thru la Piatra-Neamț