Ajutorul social, adică venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei vor fi înlocuite, începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu venitul minim de incluziune (VMI), anunţă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Măsura vine cu simplificarea documentaţiei, cu o serie de beneficii suplimentare pentru persoanele vulnerabile, dar şi cu o serie de responsabilităţi în privinţa găsirii unui loc de muncă. Un exemplu în privinţa beneficiilor este faptul că, din momentul înscrierii la şcoală, copiii din familiile beneficiare vor primi automat burse sociale, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Conform informațiilor furnizate de DAS Piatra Neamț, „din cei 180 de beneficiari de ajutor social, s-au prezentat 163 de persoane și din 146 de familii care îndeplinesc condițiile de acordare a alocației complementare, au venit 140 de familii” pentru depunerea noii documentații pentru primirea venitului minim de incluziune.
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei sau persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege, respectiv 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure (cu vârsta de cel puţin 65 de ani) și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii. Persoanele care nu obțin niciun venit, primesc un cuantum maxim este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
Beneficiarii sunt: familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România; persoanele fără adăpost, aflate în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în care trăiesc. Familiile şi persoanele singure care nu au cetăţenie română, beneficiază de VMI dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
– sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene sau străini, denumiţi în continuare cetăţeni străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române;
– sunt cetăţeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecţie în condiţiile legii;
– sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legii.
Angela Croitoru