VASLUI: Medici amendaţi cu 1.000 de lei după moartea unui bătrân, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Spitalul Bârlad

Trei medici de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) a Spitalului Bârlad au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei în cazul bătrânului care a murit pe stradă la scurt timp după ce a plecat din unitatea medicală, DSP Vaslui stabilind că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului, relatează gandul.info. Sancţiunile au fost aplicate după ce autorităţile sanitare au constatat, în urma controlului făcut la unitatea medicală, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU).

”Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanţa, unde a fost evaluat medical şi diagnosticat cu pneumonie interstiţială acută. Ulterior, medicii l-au direcţionat către Secţia de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament şi apoi retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deşi exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală şi procedura de evaluare”, a declarat, miercuri, 18 martie, directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Tot cu 1.000 de lei a fost sancţionat de către DSP Vaslui şi Spitalul de Urgenţă Bârlad.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o reţetă pe numele bătrânului, aşa după cum afirmase conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad după incident. Autorităţile sanitare vasluiene au sesizat Colegiul Medicilor pentru a analiza cazul din punct de vedere profesional.

Bătrânul de 83 de ani a murit, în 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea din spital, unde ajunsese în aceeaşi zi cu ambulanţa, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au refuzat să-l interneze pe motiv că nu ar reprezenta o urgenţă. Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11:40, după ce fusese transportat cu o ambulanţă, solicitată prin numărul de urgenţă 112 de către medicul de familie din sat. Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială, motiv pentru care a fost trimis la Secţia de Pneumologie a aceleiaşi unităţi medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul şi a trecut medicaţia necesară pe foaia de observaţie. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgenţă medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17:05, i s-ar fi prescris o reţetă şi a fost trimis pe jos acasă.

După ce a ieşit pe poarta spitalului, în jurul orei 17:10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenţia de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Când a ajuns însă în faţa clinicii unde fiul îşi făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbuşit la pământ, un trecător solicitând ambulanţa la numărul de urgenţă 112.

”Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare”, spunea managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliţia Bârlad, care a declanşat o anchetă, fiind vorba de moarte suspectă. Medicii legişti au stabilit, în urma autopsiei, că bătrânul a murit din cauza unei insuficienţe respiratorii acute. (ZCH NEWS)

Articolul precedentBACĂU: Nu spuneţi hoţilor cât lipsiţi şi nu lăsaţi cheia sub preş!
Articolul următorBOTOŞANI: Nissan căutat în Italia, descoperit la Dorohoi!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.