0:00

VASLUI: Conacul în care s-a cununat Cuza, în paragină! Cine-l salvează?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSituat la 15 kilometri spre Iaşi, Conacul Rosetti-Solescu, loc plin de istorie, veghează de pe vârful dealului întregul sat şi, cu toate că se află într-o stare avansată de degradare, acesta îşi păstrează încă măreţia, aşteptând să fie salvat de la distrugere, vrând parcă să demonstreze că merită să fie repus pe picioare. Trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra clădirii, dar şi lipsa de educaţie a unor localnici care au avut “grijă” să slăbească şi mai mult construcţia deja şubredă, prin sustragerea unei părţi a materialelor folosite la construcţie.

Ridicată din cărămidă în secolul al XIX-lea de familia Rosetti, clădirea este reprezentativă pentru arhitectura moldovenească românească de la începutul anilor 1800. În acest conac a locuit familia postelnicului Iordache Rosetti, formată din soţia sa, Ecaterina (Catinca) şi cei cinci copii: trei băieţi, pe numele lor Constantin, Theodor şi Dumitru şi două fete, Elena şi Zoe. Aici a avut loc în anul 1844, cununia religioasă a Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza, pe atunci preşedinte al Judecătoriei Ţinutului Covurlui, localitate care se află acum în judeţul Galaţi. După moartea postelnicului Iordache Rosetti, la 10 ianuarie 1846, în conac a locuit singură soţia sa, Ecaterina. Ea a murit la 11 aprilie 1869, moşia şi conacul de la Soleşti fiind moştenite de fiul ei, Theodor. Cum acesta nu avea posibilitatea să se ocupe cu întreţinerea moşiei, a vândut-o fratelui său mai mare, Constantin. După moartea acestuia, moşia a fost moştenită de fiul său, Gheorghe Rosetti-Solescu, fost ministru plenipotenţiar al României la Sankt Petersburg timp de 40 de ani, apoi de fiul său, Theodor Gh. Rosetti. La 30 aprilie 1909, au fost aduse aici rămăşiţele pământeşti ale Elenei Cuza, care au fost înmormântate în curtea bisericii, lângă cele ale mamei sale. Fiul lui Theodor Gh. Rosetti, Georges Rosetti, a plecat în Franţa imediat după venirea comuniştilor la putere.

VASLUI: Conacul în care s-a cununat Cuza, în paragină! Cine-l salvează?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrimăria Soleşti luptă pentru salvarea conacului

În momentul de faţă nu se poate realiza nici un fel de lucrare de reabilitare tocmai pentru că nu s-a stabilit în proprietatea cui se află. De-a lungul timpului au apărut în peisaj persoane care şi-au arătat interesul pentru conac, aşa-zişi mostenitori, iar din ecuaţie nu au lipsit escrocii.

“În urmă cu ceva timp a venit un avocat din zona Botoşani care a susţinut că reprezintă nişte mostenitori care ar dori să îl dea statului român pentru suma de 200.000 de dolari, sumă pe care noi nu ne-am fi permis-o. I-am cerut dovada că într-adevăr reprezintă niste moştenitori legali, însă nu a mai venit cu ea”, a declarat Mona Bujor, primar al comunei Soleşti.

În momentul de faţă există mai multe speranţe, tocmai pentru că au fost găsiţi doi moştenitori reali.

“Am identificat două moştenitoare, Ane-Marie Rosetti şi Stephanie Rosetti, una locuieşte în Germania şi cealaltă în Franţa. Au trimis un reprezentant şi în momentul de faţă este un proces pe rol. Ele trebuie să facă dovada că sunt moştenitori legali. Am fi bucuroşi să intre în proprietatea conacului şi poate vor fi de acord să îl doneze Primăriei, deoarece în momentul de faţă nu putem investi nimic pentru că nu este în proprietatea noastră. Avem un proiect transfrontalier cu Republica Moldova şi Ucraina pentru reabilitarea şi modernizarea complexului funerar Elena Cuza. Lucrările au început anul trecut şi vor fi reluate din primăvară. Împreună cu preotul paroh, primăria a depus documente şi pentru reabilitarea bisericii, care a fost donată. Ar fi frumos să punem pe picioare întregul complex astfel încât să devină un obiectiv turistic de mare interes”, a mai spus Mona Bujor.

FOTO: www.vremeanoua.ro

Articolul precedentSUCEAVA: Telefon furat găsit în… Danemarca
Articolul următorIAŞI: Mii de oameni la Sărbătoarea Unirii / Victor Ponta, huiduit
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Prostii, sa citeasca cu atentie Legea 422/2001. AColo unde nu se cunosc proprietarii ori sunt in litigiu, se implica primaria. Clar!
    Asa ca dom’ Primar meritati o amenda de 8000 de lei.

Comentariile sunt închise.