vasile apopei

• interviu cu noul city-manager al orașului Târgu Neamț

Vasile Apopei este noul city-manager al orașului de la poalele Cetății. Cu experiență de șef al sucursalei Petrom din Târg, noul administrator public are planuri mărețe: crearea de locuri de muncă, investiții în sănătate, cultură și sport, dar și crearea unei punți între primărie și cetățeni.

– Care sunt atribuțiile de city-manager, domnule Apopei?

– Deocamdată, nu e nimic definitivat în ce privește atribuțiile mele, dar îl aștept pe domnul primar de la București, pentru a pune la punct acest aspect. Cred că o să fie legat de organizare. Pe 20 iunie am semnat contractul, iar prima mea activitate a fost deplasarea la Iași, cu echipa Cetatea, care a și promovat, de altfel, în Divizia C. Pe această cale, aș dori să fac și un apel către oamenii de afaceri din oraș, pentru a susține financiar echipa. A reușit o promovare și ar fi păcat să nu ne implicăm mai mult. Păcat să nu investim în sport și cultură. Iată, echipa a promovat, iar pe linie de cultură, noi sperăm ca, în septembrie, să inaugurăm Casa de Cultură. Avem un minus în oraș, în ceea ce privește sportul și cultura.

* Ședință de Consiliu în Sala Tronului

-V-ați gândit la niște proiecte pentru oraș?

– Primul test pentru mine va fi în iulie, când vom organiza Zilele Cetății, Pentru prima oară, ele vor fi comasate cu Zilele Orașului, eu fiind unul din inițiatorii acestui proiect de comasare. Pe 8 septembrie, de Ziua Fecioarei Maria, protectoarea orașului nostru, vom face un singur eveniment și acela va fi religios. Vom transforma, practic, Zilele Orașului în Hramul orașului Târgu-Neamț. Consider că aceste zile trebuie separate, să existe două evenimente distincte, să nu amestecăm petrecerea cu credința. De asemenea, în discuțiile avute cu mai mulți consilieri locali, în viitorul apropiat ne-am gândit să transformăm Zilele Cetății într-un festival, așa cum practică și alte orașe din țară. Am să propun în Consiliul Local ca, de Zilele Cetății, aleșii locali să fie îmbrăcați în costume populare. M-am gândit chiar și la desfășurarea unei ședințe simbolice de Consiliu Local în Sala Tronului din Cetate. Ar fi ceva inedit pentru oraș. Promovarea Zilelor Cetății trebuie să se facă profesionist.

Tot de Zilele Cetății, ne-am gândit să le oferim turiștilor și cetățenilor orașului nostru, scene medievale, cu figuranți pe cai, o încercare de întoarcere în timp.

* Campanie de comunicare cu cetățenii

– Care credeți că sunt prioritățile orașului, din punct de vedere economic și social?

– Principala prioritate este crearea de locuri de muncă. Doar prin locuri de muncă va putea crește și puterea de cumpărare a locuitorilor. De asemenea, vreau să inițiez o campanie de comunicare cu cetățenii, să existe întâlniri permanente între administrație și cetățeni.

Un alt proiect e și conservarea Școlii de la Humuleștii Noi, care nu se va deschide în toamnă. Deja s-au început lucrări de reabilitare. Vom achiziționa și două microbuze pentru elevi, care-i va transporta la școlile din oraș. Acolo, am schimbat deja toaletele, am montat un gard nou și vor urma și alte lucrări, vom face un teren de sport în spatele școlii. Chiar dacă, din punct de vedere financiar, este greu, cred că printr-o bună comunicare și o chibzuire a banului public se pot realiza multe. Trebuie să oferim cetățenilor condiții civilizate, indiferent că stau la Blebea sau în oraș. Iar până acum s-a văzut că s-au schimbat multe în oraș.

* Transport local public

– Ce-i lipsește orașului Târgu-Neamț?

– Deja s-au demarat procedurile pentru acreditarea spitalului, în care vrem să înființăm și un Serviciu de Primiri Urgențe la standarde înalte. Un alt obiectiv sunt și investițiile în învățământul local. Tineretul trebuie să aibă condiții optime. Școala Nr. 2 va intra și ea în reabilitare în perioada următoare. Vrem să finalizăm și Școala de la Humulești, respectând proiectul inițial.

Avem în plan și înființarea a două curse regulate între Humuleștii Noi – Condreni și Blebea, în care vom pune două microbuze. Pentru acest proiect de transport local trebuie să găsim finanțare mai întâi.

– Cum vor fi relațiile dvs cu primarul, după ce mai trece o vreme? Dar cu viceprimarul?

– Ca și până acum, relații de colaborare extraordinare. Din punctul meu de vedere, comunicarea este cea mai importantă într-o relație. De asemenea, sper să am o colaborare bună și cu presa, iar în discuțiile cu cetățenii o să cooptez și mass-media, pentru a informa și mai bine cetățenii despre activitățile și intențiile administrației locale. Cetățenii să aibă încredere în administrație și să fie convinși că schimbările majore în oraș se vor produce, dar să aibă răbdare. Le vom rezolva pe toate, până la urmă.

– Omul politic Vasile Apopei comentează în vreun fel declarațiile președintelui PNL Târgu Neamț, Neculai Andoni, cu privire la implicarea directă a PSD în dezbinarea organizației liberale?

– Am citit în presă acele declarații. Eu, personal, am o relație bună cu dânsul. Nu văd, totuși, cum ne-am putea implica noi, cei de la PSD, în luptele lor interne. Se pare că au probleme interne, dar cu siguranță se vor rezolva la alegerile din 7 iulie. Mi se par totuși niște declarații hazardate.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentConcurs de pictură cu premii la Tokio
Articolul următorMicromedica se extinde în Policlinică