Noul ordin al ministrului Educației 4.050 publicat în Monitorul Oficial din 13 iulie 2021 stabilește că profesorii trebuie să facă cerere scrisă cu 30 de zile înainte de a pleca în concediu pentru a-și primi banii cuveniți. Asta, în condițiile în care concediile de odihnă se programează la începutul anului și urmează ca marea majoritate să plece în concedii în luna august. Și, prin urmare, ar putea primi indemnizația peste o lună de acum încolo.

Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț, consideră că noua reglementare face ordine în sistem, nu doar la nivelul conducerilor de școli. „Programarea concediilor se face la începutul anului, în consiliul de administrație. Acum, trebuie făcută cererea pentru a primi banii. Până acum, primeau banii fără cerere și-i primeau și cu două luni înainte. Probabil, nu era în regulă să dai bani cu două luni înainte. Pe de altă parte, cei care au funcții de conducere și cei care se pensionează trebuiau să meargă în concedii în vacanțele școlare, potrivit legii. Mai ales că în ultimii doi ani n-au fost activități, n-au fost olimpiade, cursurile au fost preponderent online. Unii și-au pus activitate din a doua zi de Crăciun și până la revelion, sau la Paște! Și-au făcut socoteala că acum, înainte de a se pensiona, au de compensat 50 de zile de concediu de odihnă pe 18 luni. Cred că era nevoie de un pic de ordine în acest sens, numai și dacă ne gândim că la nivel național se adună niște sume”.

Ordinul 4050 abia intrat în vigoare mai stabilește că profesorii cu funcții de conducere în unitățile de învățământ preuniversitar, din casele corpului didactic și din inspectorate beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an, față de minim 20 câte erau înainte. În plus, perioadele de concediu efectuate de fiecare cadru didactic trebuie obligatoriu înregistrate în EduSal.

C.I.

Articolul precedentAJF Neamţ: Campionatele judeţene de juniori încep în septembrie
Articolul următorReţinut pentru că ar fi furat unelte de grădinărit