De aproape o săptămână, locuitorii de pe strada Cetăţii din comuna Vânători-Neamţ se confruntă nu numai cu lipsa apei de la reţea, ci şi cu lucrările efectuate de către o echipă de la compania judeţeană ApaServ. Practic o întreagă stradă rămâne zilnic fără apă şi situaţia nu pare a se rezolva prea curând.
Unul dintre membrii familiei Cucolea ne-a contactat şi ne-a semnalat problema cu care se confruntă atât el cât şi cele aproximativ 40 de familii de pe str. Cetăţii, care de mai bine de o săptămână nu mai au apă la reţea.
„De vinerea trecută, de aproape o săptămână avem probleme cu apa. Noaptea se sparge ţava de apă şi noaptea mă duc şi opresc apa de la vană de pe strada Cetăţii. A doua zi vine o echipă de la ApaServ, face o cârpeală şi din nou noaptea se sparge iar ţeava. Şi tot aşa. Zilnic sun la ApaServ să vină să remedieze definitiv ţeava, dar ei vin şi o repară provizoriu. Aseară iar s-a spart ţeava şi toată apa îmi intră la mine în beci. Am beciul plin de mâl. Inginerul de la ApaServ mi-a spus că repararea defintivă a ţevii actuale este programată ca şi investiţie de abia anul viitor. În noaptea asta sigur o să se spargă iar ţeava şi mâine or să vină iar echipa de la ApaServ şi o blindează ca şi până acum. E vorba de nişte conectori care se ataşează la ţeava de apă. Acum apa e oprită. Eu am oprit-o azi dimineaţă. Acum nu este apă deloc pe strada Cetăţii. Dacă vor continua să facă şi de acum înainte treburi şi reparaţii de mântuială eu îi dau în judecată pe cei de la ApaServ. Toţi de pe strada Cetăţii suferă din cauza acestei ţeve. Dimineaţa o repară şi seara se sparge. Aşa e în fiecare zi. Ţeava trebuie înlocuită, să vadă ce presiune este la apă şi să pună o ţeavă care să reziste la presiune. M-am săturat să fac zilnic sesizări la ApaServ”, ne explică domnul Cucolea.
La o poartă două bătrâne îşi plâng of-ul: „Noi avem noroc că avem fântâni în curte, dar tot e greu maică să tot cari apă de la fântână pentru spălat şi gătit. Poate trimit o altă echipă cei de la ApaServ să repare definitiv ţeava. Că o stradă întreagă a rămas fără apă”.
Contactat telefonic, ing. Roman, şeful echipei de la ApaServ, care repară în fiecare zi respectiva ţeavă ne-a declarat: „Este o mică avarie. Ţeava respectivă se sparge pentru că este făcută dintr-un material prost. Anul viitor este prinsă în investiţii şi va fi înlocuită. Noi nu avem nicio vină dacă calitatea acestor ţevi nu este de calitate. Noi vom interveni la timp, ori de câte ori vom fi solicitaţi. Am şi dat ţeava pe investiţii pentru anul viitor, chiar dacă acum doi ani aceeaşi ţeavă a fost înlocuită”.
Şi George Cojocaru, responsabil ApaServ zona Târgu Neamţ ne-a spus că de abia anul viitor ţeava va fi schimbată: „Aseară iar a fost o avarie la ţeava respectivă, am fost şi am reparat-o, azi iar s-a spart. Mâne mergem iar să o reparăm. Anul viitor o avem în planul de investiţii să o înlocuim de tot. Noi reparăm ţeava dar nu se crapă în acelşi loc. Ţeava e de proastă calitate. E nevoie de o ţeavă PN 15. Asta nu cred că nu e nici de PN 10, pentru că prea repede crapă. Dacă era de PN 10 ar fi fost mai rezistentă”.
Până ce ApaServ va decide să facă o minimă investiţie într-o banală ţeavă, cetăţenii de pe str. Cetăţii vor fi nevoiţi să se spele la „lighean” cu apă din fântână.
C.T. STURZU