0:00

* Ana Maria Grăpinoiu a obținut titlul de ”Cea mai bună sportivă a anului 2014”

Pentru al treilea an consecutiv, Valentin Gavril a fost desemnat antrenorul anului, la sporturi individuale olimpice, la ”Gala Sportului Nemțean – 2014”. În calitate de director al CS Ceahlăul, același Valentin Gavril, a ridicat deasupra capului titlul de ”Cel mai bun club sportiv” din județ. Astfel, prof. Valentin Gavril a devenit cel mai premiat antrenor al anului, el păstrându-și titlurile cucerite în ultimii 3 ani și devenind cel mai titrat antrenor din ultimii 5 ani. Ana Maria Grăpinoiu, elevă a LPS Piatra Neamț, a obținut titlul de ”Cea mai bună sportivă a anului 2014”, cu titlul european cucerit la Campionatul European de canotaj – juniori, în barca României de 4 vâsle. Alexandru Bârsan, vicecampion European, tot cu barca de 4 vâsle, este, de asemenea, elevul aceluiași antrenor, Valentin Gavril, omul în jurul căruia au ”gravitat” cele mai strălucitoare titluri cucerite în 2014 la sporturile olimpice. Consiliul Județean Neamț a contribuit la premiile sportivilor cu suma de 30.000 de lei, iar Direcția pentru Tineret și Sport Neamț a premiat sportivii cu numai 10.000 de lei. Pentru prima oară, Consiliul Local Piatra Neamț nu a alocat niciun leu perfomerilor din municipiu. Consiliul Local Roman va organiza propria gală a sportivilor, păstrând tradiția din fiecare an.

VALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Domnule Valentin Gavril, ați cucerit din nou două premii importante la final de an: ”Cel mai bun antrenor” și ”Cel mai bun club sportiv”. Vă simțiți un technician împlinit?

– Sănătos, bucuros și împlinit. Am muncit împreună cu colegii mei și sportivii noștri pentru rezultate, ca să fim primii. În 2015, mergem în continuare împreună, sperând că vom fi primii și la anul.

Considerați bune rezultatele din acest an, obținute la Campionatele Europene din Belgia?

– Este mult mai mult decât m-am aşteptat. Mi-am dorit măcar un titlu pe care-l speram și-l așteptam de la Ana Maria Grăpinoiu. Vă spun sincer că de la Alexandru Bârsan nu mă așteptam să cucerească medalia de argint și nimeni nu paria pe barca de 4 vâsle băieți. Rezultatele nu sunt însă întâmplătoare. În spatele lor se află ani de muncă. În cele mai multe cazuri, reprezintă, de fapt, o confirmare. Surprize pot fi considerate anul acesta ratările de la Campionatul Mondial, unde am ajuns pe locurile 4, 5 și 6, cu sportivii noștri. Un ghinion teribil, după cel avut cu Dorina Otea, dar, partea plină a paharului este că avem o școală recunoscută de canotaj, aici la Piatra Neamț.

Credeți că această perioadă de criză v-au adus cele mai bune rezultate din carieră?

– Nu am mai avut un astfel de palmares de prin 1999. Atunci, nu se organizau Campionate Europene, dar am obţinut mai multe medalii la Campionatele Mondiale, cu Alina Tăbăcaru, Georgeta Rusu, Daniela Ţupu, Mihaela Mihai şi Alina Gavrilescu. Gavrilescu a fost și sportiva care a participat la Jocurile Olimpice din 2004. A rămas în istorie.

Pregătiți o sportivă să participe la ediția viitoare a Jocurilor Olimpice, să urmeze tradiția?

– Bineînțeles, pentru că este și dorința noastră, a tuturor. Trebuie să avem încredere în tineri și în progesul lor, ca sportivi.

VALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rămâne canotajul sportul dv. preferat? Vă întreb pentru că pregătiți copiii și pentru atletism și pentru înot.

– În şcoala generală făceam atletism şi handbal. Am început să practic canotajul în adolescenţă, la Liceul de Marină din Orşova. Liceul avea un program semimilitarizat, cu deşteptarea la ora 5.30, ore de curs şi antrenamente pe Dunăre, în golful Cernei. La pregătiri vâsleam până sus, la ”Cazane”, pentru că până acolo aveam permisiunea grănicerilor. În liceu învăţau circa 660 de elevi, dar numai 60 făceau pregătire sportivă. Regimul cazon era mai uşor de suportat cu antrenamente şi deplasări.

Și după liceu?

– După absolvirea liceului, am fost cooptat la clubul „Steaua“ şi am cucerit titlurile de campion naţional la canotaj la juniori între 1983-1985. În paralel, am absolvit IEFS Bucureşti şi Şcoala Naţională de Antrenori. Nu mi-am dorit să rămân în Armată şi am revenit la Orşova, unde am activat ca antrenor la CS Marina. L-am secondat pe prof. Petru Goliciu la Centrul Olimpic Orşova şi am obţinut două locuri 5 la Campionatele Mondiale de Canotaj din Cehoslovacia.

Vă mai amintiți momentul când ați ajuns la Piatra Neamț?

– Am revenit pe meleagurile natale în 1987, la clubul „Ceahlăul“. Spre surprinderea mea, am găsit o secţie de canotaj puternică, coordonată de prof. Garoafa Cantemir. Un an mai târziu au venit şi primele rezultate, iar în 1989 s-a obţinut şi prima medalie la un Campionat Mondial pentru un sportiv selecţionat de mine.

Succesul în activitate este cuantificat după numărul de medalii?

– Nu mi-am făcut un obiectiv din asta. Vreau să cred că sportivii nu se opresc numai la medalii. Ei trebuie să se pregătească pentru o viitoare carieră în viață. De aceea încercăm să-I atragem la LPS, unde fac și antrenamente, dar învață și carte.

Acestea sunt condițiile în care se pregătesc canotorii nemțeni?

– Iniţierea pe apă se face pe lacul Bâtca Doamnei, unde sunt doar condiţii de antrenament, nu şi de nivel competiţional internaţional. Ca bază de pregătire ne-ar mai trebui un hangar modern şi să ne completăm parcul cu vreo câteva ambarcaţiuni moderne. Avem sportivi care trebuie ajutați cu asemenea ambarcațiuni să câștige medalii.

În procesul de selecție întâmpinați greutăți materiale, sau și de mentalitate?

– Selecţia o facem în Neamţ, dar şi în judeţele învecinate. Avem etapa de iniţiere cu probele de atletism, şi continuăm cu pregătirea specifică. Sunt destule probleme, dar, în general atât la LPS Piatra Neamț, cât și la CS Ceahlăul ni s-a dus vestea că suntem serioși și ne ținem de cuvânt. Părinții își lasă bucuroși copiii să facă sport și asta ne bucură cel mai mult. Cu banii, încă ne descurcăm. Să sperăm că descentralizarea va fi benefică pentru sportive.

Parteneriatul cu LPS Piatra Neamț cum l-ați caracteriza?

– Este unul vital pentru susținerea sportului de performanță. De aceea totul este gândit pentru performanță, indiferent că vorbim de sport, sau școală.

În total, cam câte medalii au obținut sportivii pregătiți de dv?

– Cred că sunt peste 600. Nu am stat să le număr, dare ele au venit pe fondul unei pregătiri bune și a unei vieți dedicate sportului de performanță. Mie nu-mi place, când fac ceva, să fac doar ca să mă aflu în treabă. Ori facem ceva ca lumea, ori nu ne mai apucăm deloc. Eu le repet mereu că imnul cântă numai pentru locul I. De aceea suferă când nu sunt primii, dar pot spune că sportivii noștri ajung împliniți în carieră și pe plan familial.

Mihai STOIAN

VALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații VALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații VALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații VALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

SUPERLATIVELE SPORTULUI NEMȚEAN

Sportiva anului 2014 – Ana Maria Grăpinoiu – Campioană europeană cu barca României de 4 vâsle: ”Sunt foarte fericită pentru titlurile obținute în acest an. La anul sper să confirmăm încrederea pusă în noi și sper să iau bacalaureatul, pentru că sunt elevă în ultimul an la LPS Piatra Neamț. Vreau să le transmit tuturor profesorilor și antrenorilor cele mai bune urări și multă sănătate!”

Echipa anului (seniori) – HCM Roman – Finalistă a Cupei României, calificată în optimile Cupei Cupelor la handbal feminin

Echipa anului (juniori) – LPS Piatra Neamț (handbal masculin – prof. Rita și Stelian Bursuc) – vicecampioană națională și medaliată cu aur la ONSS

Fotbalistul anului 2014 – Marian Drăghiceanu (FC Ceahlăul – cooptat în lotul primei echipe la 15 ani, elev al LPS Piatra Neamț, antrenor prof. Florin Axinia)

Cel mai bun antrenor – Valentin Gavril (canotaj)

Cel mai bun club – CS Ceahlăul – cele mai multe titluri europene și naționale cucerite la canotaj și atletism (Lenuța Buruiană și Diana Țigănașu)

Cea mai bună unitate școlară sportivă – LPS Piatra Neamț (directori prof. Dan Gavril și Maria Blaga)

Premii Speciale: Lenuța Dabija (fostă campioană olimpică la canotaj), pentru toată activitatea depusă în cadrul DJTS Neamț, pensionată în acest an; Ionuț Ștefănescu – pentru toate obiectivele atinse ca alpinist în 2014.

Articolul precedent25 de ani de la REVOLUŢIE / Sergiu GĂBUREAC – „VREMEA NEMERNICILOR”
Articolul următorTopul celor mai buni sportivi din Neamț datează de 46 de ani