A opta seară (sâmbătă, 8 iulie) a ediţiei a 44-a a Vacanţelor Muzicale oferă un concert de muzică de operă. Evenimentul o va avea în prim plan pe soprana Cellia Caterina Costea, fiică a urbei noastre. Solistă a Operei din Atena, Cellia va cânta alături de Orchestra simfonică de tineret “Naissus” din Niš (Serbia), dirijor, Zoran Andrić. Prezentări ale artiştilor oferite de Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”:
Cellia Caterina Costea
S-a născut într-o familie de muzicieni. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Piatra-Neamţ şi, mai târziu, canto, cu profesoara Elena Botez la Liceul de Artă din acelaşi oraş. Şi-a continuat studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi este câştigătoarea a unsprezece concursuri internaţionale de canto. A debutat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul Desdemonei din „Otello”, de G. Verdi, cariera internaţională având ca punct de plecare rolul Contesei din „Nunta lui Figaro”, de W. A. Mozart la Klagenfurt. Interpretând repertoriul lirico-spint, a evoluat pe unele din cele mai importante scene de operă, dintre care putem enumera Covent Garden-Londra, Opera de Stat din Viena, Teatrul Liceu de Barcelona, Deutsche Oper Berlin, Konzerthaus Berlin, Operele de Stat din Stuttgart, Duesseldorf, Frankfurt, Hannover, Opera de Toulon, Capitole de Toulouse, Opera de Nice, Opera municipal de Marseille, Opera Royal de Wallonie-Liège, Teatrul Naţional Praga, Opera din Cairo, Concertgebouw Amsterdam şi Opera Regală Amsterdam, în Italia în teatrele de operă din Palermo, Cagliari, Catania, Brescia, Como, Pavia, Cremona, Reggio Emilia, Novarra, Modena şi Piacenza, în Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, China şi Chile. Se remarcă în roluri precum: Contessa – Nunta lui Figaro, Arminda – La finta giardiniera, Donna Elvira – Don Giovanni, Liu – Turandot, Mimi – La Bohème, Tosca, Madama Butterfly, Nedda – Pagliacci, Aida, Amelia –Simon Boccanegra, Leonora – Trovatore, Desdemona – Otello, Elena – Vecerniile siciliene, Amelia – Bal mascat, Elisabetta – Don Carlo. Dirijorii importanţi cu care colaborează sunt Seiji Osawa, Juliano Carella, Mark Elder, Ascher Fisch, Eugene Kohn, Jiri Kout, Alain Lombard, Pinchas Steinberg, Alberto Veronesi, Abel Ybes. Din anul 2012, este solista Operei Naţionale din Atena, an în care primeşte din partea Uniunii Criticilor de Teatru şi Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.
ORCHESTRA FILARMONICĂ DE TINERET „NAISUS”
Orchestra de Tineret din Niš (Serbia) și-a început activitatea la 1 noiembrie 2010, chiar în holul Primăriei oraşului, bucurându-se de susţinerea primarului şi a preşedintelui de onoare al Filarmonicii, prof. dr. Zoran Perisić. În prezent, consiliul director al orchestrei îi are ca membri pe Zoran Andrić, preşedinte-fondator şi prim-dirijor, prof. dr. Dragan Stanimirović, director general onorific (in memoriam), Srdjan Savić, noul director general şi pe Dejan Savić, dirijor şi manager artistic. Prima apariţie pe scenă a Orchestrei „Naissus” a avut loc pe 14 ianuarie 2011, în cadrul tradiţionalului Concert de valsuri vieneze de Anul Nou. Membrii orchestrei sunt tineri din 20 de orașe din Serbia, de la Subotica la Leskovac. Formaţia a participat la Festivalul Filarmonicilor de Tineret din Florenţa, ediţia a XIII-a, unde spectatorii s-au ridicat în picioare, în semn de apreciere a evoluţiei lor subtile şi profunde. Orchestra a sărbătorit prima aniversare cu o apariţie internaţională la Sofia şi cu un concert la Leskovac.
Anul 2012 a fost marcat de alte evenimente importante: câştigarea Medaliei de aur la „World Contest of Youth Orchestras”, la Praga, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muzicii cu o premieră – Simfonia a 9-a „Din Lumea Nouă” a lui Dvořák sau participarea la Festivalul „Estate Musicale Romana”, în luna august, urmată de concerte la Sorento, Napoli, Bologna şi la Festivalul „Ravello”. Directorul artistic al Festivalului „Estate Musicale Romana” i-a invitat apoi să facă un turneu în Italia. În 2013, orchestra participă la o competiţie internaţională dedicată formaţiilor de tineret, desfăşurată la Viena, unde ocupă locul 4. Cu acest prilej, susţine două concerte în Viena şi Bendorf. În anul 2014, la competiţia europeană a orchestrelor de tineri, desfăşurată la Bratislava, câştigă o nouă medalie de aur. Orchestra se află la prima vizită în România, iar după încheierea Festivalului „Vacanțe Muzicale”, vor începe pregătirile pentru a susține, în 2018, un concert special la Walt Disney Concert Hall în Los Angeles.
Zoran Andrić
S-a născut în 1955 şi a absolvit secţia de compoziţie şi dirijat de la Facultatea de Muzică din Skopje, Macedonia. În 1983 a urmat cursuri de perfecţionare cu profesorul Milan Horvat, la Liceul de Muzică din Grazz. Din 1984 până în 1993, a lucrat ca profesor de cor şi orchestră la Şcoala de muzică „Petar Konjevic” din Belgrad. De asemenea, a înregistrat numeroase succese cu Orchestra şi Corul de Cameră pentru Copii. În 1986, în calitate de bursier al Guvernului Rusiei, s-a specializat în dirijat operă simfonică la Conservatorul „Nikolai Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg, la clasa prof. dr. Rovilja Martinova. Compune din anul 1971, repertoriul său cuprinzând Sonata „Dramatica” pentru pian, Suita pentru pian, Scherzo pentru pian şi două cvartete de coarde, Lastovo Vision pentru flaut şi pian, zece miniaturi, Simfonia nr. 1, Poema simfonică, Oratoriul, Concert pentru pian şi orchestră, Fantezie pentru orchestră, trei compoziţii pentru cor. Ca dirijor, a susţinut concerte cu mai multe orchestre: Simfonijski Orkestar RTS, Makedonska Omladinska Filharmonija (în calitate de fondator), orchestrele simfonice din Pristina, Titograd, Mostar, Sofia, Vidin, Vrac, Ruse şi Plovdiv. A înfiinţat orchestrele „Sorabia” la Belgrad şi KPGT din Niš. A colaborat cu solişti renumiţi: Stefan Milenković, Jovan Kolundžija, Flavio Kolombo (Italia), Carsten Grøndahl (Suedia), Romeo Smilkov (Bulgaria), Mona Mari Nok (America), Radmila Bakočević, Jadranka Jovanović, Katica Nikolić, Vera Royova (Rusia), Uros Dojčinović, Jasminka Stančul, Marina Arsenijević. Este fondator şi director artistic al Festivalului Internaţional de Muzică „Old Gold” din Niš. De asemenea, tot lui Zoran Andrić i se datorează renaşterea Concertului vienez tradiţional de Anul Nou de la Niš. A înregistrat zece CD-uri, LP-uri, casete şi a realizat înregistrări pentru producţia muzicală a RTS. Este, de asemenea, fondator al Corului de Cameră din Niš format din cei mai buni şi experimentaţi interpreţi. În noiembrie 2010, a înfiinţat Orchestra Filarmonică „Naissus” din Niš, pe care o dirijează cu mare succes şi în prezent.