La 25 de ani, pianistul pietrean Andrei Gologan a cucerit marile scene ale lumii. Aseară, 3 iulie, a încântat cu măiestria-i recunoscută numeroșii melomani prezenți la Vacanțele Muzicale. El a ”inaugurat” pianul cel nou Steinway&Sons achiziționat de Consiliul Județean Neamț special pentru acest eveniment internațional. Trăieşte la Salzburg, în Austria, unde în luna august va organiza un important Festival și spune că la Piatra Neamț nu a mai concertat de 10 ani.

„Mari emoții au fost în sufletul meu înaintea și în timpul concertului. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor care au fost alături de mine de-a lungul anilor. Eram în clasa I, studiam atunci cu maestrul Iulian Arcadi Trofin, când am concertat pentru prima dată pe această scenă. Emoțiile pe care le-au avut atunci le-am trăit și astăzi deși au trecut atâția ani. De aici voi pleca în Elveția unde voi participa la o importantă Academie unde au aplicat sute de pianiști însă doar 8 au fost acceptați„, a declarat Andrei Gologan.

Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” consideră că, încă de la început, festivalul a deschis oportunități tinerilor talentați. Obiectivele au fost încurajarea tinerilor și deschiderea căilor de afirmare către marile scene, dar, în același timp, și atragerea, pe scena festivalului pietrean, a tinerilor care s-au afirmat deja. „Este și cazul tânărului pianist Andrei Gologan, fost elev al Liceului de Arte din Piatra-Neamț, care a început să-și construiască o frumoasă carieră în străinătate și care s-a întors acasă, la «Vacanțe»…, în Seara tânărului artist nemțean. A fost un recital minunat, în care Andrei ne-a demonstrat că are toate calitățile să devină un mare artist. Am marcat și o premieră, inaugurarea noului pian de concert pe care l-am achiziționat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și ne-am bucurat că primul recital a fost susținut chiar de un artist nemțean”, a spus Carmen Nastasă.

Directoarea artistică a Festivalului, conf. univ. dr. Mihaela Spiridon a precizat că va cere o audiență la președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, pentru a-i mulțumi pentru curajul „de a investi o sumă nu mică într-un pian, într-un bun cultural necesar acestui oraș„.

În Piața Turnului, în ciuda ploii care a căzut în reprize, seara de jazz nu a fost pertubată în niciun fel, trupa Pop Goes Jazz oferind iubitorilor genului o atmosferă specială, care a persistat chiar și după ce muzica s-a oprit.

„Acest proiect face parte dintr-o serie pe care noi o numim stagiunea de jazz care se desfășoară la Teatrul Act în București. Suntem în al 6-lea an de activitate pe care l-am încheiat deja. Este prima dată când ne aflăm la Vacanțele Muzicale și apreciem organizarea impecabilă. Este un lucru n-aș spune chiar atipic ca să nu fiu răutăcios dar rar întâlnit în România„, a afirmat George Natsis, conducătorul trupei Pop Goes Jazz.

„În privința Serii de jazz, aceasta a stat mereu sub semnul inovației, atât în privința actului artistic în sine, cât și a experienței muzicale pe care o trăiește audiența”, a opinat Carmen Nastasă, directoarea „Carmen Saeculare”. „Pop Goes Jazz cred că a fost un concert care poate fi definit exact în acești termeni. Cei 4 instrumentiști, recunoscuți în domeniu, s-au reunit pentru a da naștere uneia dintre cele mai sofisticate trupe de jazz din România. S-a văzut că se cunosc foarte bine, s-a văzut, de asemenea, bucuria de a cânta și de a improviza împreună. La Piatra-Neamț a existat întotdeauna public pentru jazz și asta s-a putut observa și aseară, evoluția celor 4 artiști fiind extrem de apreciată de spectatorii care, în ciuda vremii neprielnice, au rămas alături de noi”. (Ana MOISE; FOTO: Facebook Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”Neamț)

Articolul precedentMedic veterinar taxat de Agenția de Integritate
Articolul următorMai ceva ca la Hollywood: Jaf înscenat pentru a ascunde furturile!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.