A XLIII-a ediţie a Festivalului Internaţional VACANŢE MUZICALE se va încheia, sâmbătă, 9 iulie, cu două evenimente de marcă. La ora 12:00, la Muzeul de Artă, va avea loc lansarea volumul de artă “Mircea Răsvan Ciacâru – o marcă inconfundabilă”, volum apărut recent la editura “Cetatea Doamnei”. Vor vorbi despre album, dar mai ales despre pictorul Mircea Răsvan Ciacâru, criticii de artă Emil Nicolae şi Lucian Strochi, profesorul şi scriitorul Constantin Tomşa şi editorul Viorel Nicolau. Seara, începând cu ora 21:00, sub Turnul secular al voievodului Ştefan, va avea loc Seara muzicii de operă, în care Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Jin Wang (China), va evolua alături de soprana Vassiliki Karayanni (Grecia).
MIRCEA RĂSVAN CIACÂRU, artist plastic contemporan, s-a născut la Cluj în data de 9 iulie 1946. Urmează cursurile Facultăţii de Desen şi Arte Plastice din cadrul Universităţii Timişoara, la clasa profesorului Ioan Sulea-Gorj. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi activează în cadrul filialei Neamţ din anul 1974. Îşi începe cariera artistică cu câteva expoziţii personale la Piatra-Neamţ. În decursul carierei a deschis peste 20 de expoziţii personale în Bucureşti, Tel Aviv, Almere, Frankfurt pe Main, Piatra-Neamţ, Roman. Participă la peste 80 de expoziţii de grup, saloane de artă, bienale, tabere de pictură, printre care:
- Expoziţia concurs “Voroneţiana” – Suceava 1978 – 1980
- Expoziţii de grup: Bruxelles-2007, Bucureşti (Galeria Apollo)-2007, Piatra-Neamţ 2008-2015
- Expoziţie “CRUCEA” – Iaşi (Mânăstirea Golia) 2012-2014; Alba-Iulia-2016
- Expozitia concurs “Omagiu pictorului Constantin Filimon” – Piatra-Neamţ 2015-2016
- Bienala Naţională de Artă Plastică “Lascăr Vorel” – Piatra-Neamţ: 1976,1997-2015
- BienalaInternaţională de pictură, sculptură şi grafică,“meeting point-Arad biennial 2013”
- Bienala Internaţională de Artă “Danubiana” – Silistra, Ruse 2014; “Balkanica” – Veliko Tarnovo 2014, “Arta Miniaturii” – Ruse 2015
- Bienala Internaţională de Artă « Perugiana.ro – Atteggiamente contemporanei rumeni », Perugia 2015
- Salonul Naţional de Artă Plastică „ Atitudini contemporane”, ediţiile VII – IX, 2014 – 2016 (Ploieşti, Slobozia, Bucureşti, Râmnicu-Vâlcea, Curtea de Argeş, Miercurea Ciuc)
- Salonul Internaţional de Artă “TEMEIURI”– Bucureşti, Piatra Neamţ, 2014 – 2015
- Tabere de creaţie: Durău, 1998; Agapia, 2007; Oglinzi, 2010; Potoci-Bicaz – Vânători-Neamţ, 2013; Tazlău, 2014-2015
A fost ales „Artistul anului 2015” din cadrul filialei Neamţ a UAP România, a primit Premiul pentru Arta Plastica la Gala Culturii Nemţene / Superlativele Culturale ale anului 2015, a câştigat Premiul I la Expozitia – concurs “Omagiu pictorului Constantin Filimon”, 2015 şi i s-au acordat diplome de excelenţă la numeroase expoziţii. Are lucrări în colecţii particulare din Olanda, Franţa, Rusia, Canada, Israel, Suedia, Italia şi SUA.
„Arta lui Mircea Răsvan Ciacâru se înalţă pe un fond de o aleasă cultură plastică. Aici se întâlnesc lecţiile de rafinament şi subtilitate cromatică, ce îl apropie de maestrii renaşterii, dublată de o osatură teoretică puternică, pe un fundal cu substanţiale ecouri din arta realistă contemporană. Din această osmoză rezultă o pictură de o pregnantă originalitate, o sinteză artistică impresionantă. Există în arta sa o permanentă aspiraţie spre puritatea culorilor. Tonurile pe care le imaginează au limpezime, curăţenie şi claritate şi se spaţializează discret prin temperatura lor. Dincolo de tema abordată, de motivul plastic ales, lucrările au o unitate organică profundă. Savant armonizate, echilibrate de o dominantă tonală, culorile maestrului trăiesc, respiră şi răspândesc aromă de lăicer. Aspiraţia spre tonal este axul întregii activităţi a maestrului. Ordonate în game calde sau reci, tonurile se armonizează, se echilibrează şi dialoghează firesc. Formele sunt originale, elegante, decise, iar pasajele, trecerile, se fac fie pe nesimţite, fie abrupt de la un ton la altul. Ele se leagă în structuri compoziţionale singulare, neobişnuite, care dau rezistenţă artei sale. Tuşa sa este blândă, pânza fiind mângâiată prin uşoare atingeri de penel. Gândul creator se prelungeşte în mâna hipersensibilă care simte şi redă infinite tonalităţi, nuanţe, dând picturii un aspect simfonic. În lucrări, mirifice pulberi de culoare, se simte cel mai bine desenatorul, care se ascunde discret în spatele coloristului. Linia lui Mircea Răsvan Ciacâru este fermă, decisă, elegantă, evidenţiind caracterul şi faţa nevăzută a celui portretizat. Maestrul iubeşte „culorile coapte”, adică ajunse la saturaţia cerută de tema abordată. Transfigurând realul, ajunge la esenţă, cu o artă de sinteză, epurată de anecdotic şi nesemnificativ. Ea degajă seninătate, echilibru, blândeţe şi o tandră înţelegere a oamenilor şi a naturii. Putem vorbi cu adevărat de STILUL MIRCEA RĂSVAN CIACÂRU în PICTURA ROMÂNEASCĂ.” (Dan Tudor Truică, 24 martie 2016)
Înfiinţată în 2007 de trei tineri muzicieni ambiţioşi, reunind în componenţa sa cei mai valoroşi instrumentişti din România, Orchestra Simfonică Bucureşti este un ansamblu muzical românesc de prim rang. Notorietatea şi recunoaşterea valorii au venit în urma impresionantei serii de concerte „Salut CULTURA!” şi a evenimentelor susţinute atât în săli tradiţionale de concert, în aer liber cât şi în locuri mai puţin convenţionale. Orchestra abordează o paletă variată de repertoriu, de la muzica clasică până la stiluri mai puţin convenţionale, precum muzică de film, pop/rock şi crossover. Orchestra Simfonică Bucureşti a concertat alături de artişti de talie internaţională precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Sarah Brightman şi Tarja Turunen, dirijorii Jose Luis Gomez, Jin Wang, Tiberiu Soare şi Alexandre Bloch, violoniştii Sarah Chang, Daishin Kashimoto, Erik Schumann, Corina Belcea, Alexandru Tomescu şi Gabriel Croitoru, pianiştii Eduard Kunz, Alexander Schimpf şi Pierre Reach, violonceliştii Claudio Bohorquez şi Rodin Moldovan, formaţiile Direcţia 5, Phoenix şi mulţi alţii. A participat la festivaluri de renume, precum: „George Enescu” şi „Dilema Veche”-Bucureşti, „Clara Haskil”-Sibiu, „Bucharest Music Film Festival”, „Rencontres de Calenzana”-Corsica. În calitate de ambasador cultural al României, a fost prima orchestră română invitată în 2013 alături de dirijorul francez Benoît Fromanger, să concerteze în premieră în şapte săli celebre din America de Sud, precum: Teatro Colón din Buenos Aires, Sala São Paulo din São Paulo, Gran Teatro Nacioanal din Lima şi Teatro Solís din Montevideo. Sub bagheta dirijorului Jin Wang, orchestra a susţinut 20 de concerte în cadrul primului său turneu în Republica Populară Chineză, devenind astfel prima orchestră simfonică din România care a concertat după anul 1990 în Shanghai, Nanjing, Ningbo, Suzhou, Wuxi, Changzhou şi Hangzhou. Pe lângă activitatea concertistică, orchestra a înregistrat două CD-uri, ambele fiind lansate în primăvara anului 2013.
Distins muzician şi dirijor, Jin Wang a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei printre care se numără Leopold Hager, Vaclav Neumann, Peter Eötvös, Richard Österreicher, Zubin Mehta şi Leonard Bernstein. A repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin. De asemenea, a fost invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janáček”, a dirijat la Opera Naţională din Finlanda şi Opera Comică din Berlin, precum şi la Orchestra Naţională Radio din România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg.
Vassiliki Karayanni este soprana de coloratură şi a început studiul pianului şi al acordeonului la Conservatorul Municipal din Patras. Ulterior, a continuat studiul pianului şi al artei vocale la Atena, unde a studiat cu Barbara Gavacou şi München, cu Joseph Metternich. În anul 1996 decide să se consacre exclusiv unei cariere în canto, debutul său având loc la Opera Naţională Greacă, în rolul Reginei nopţii din opera „Flautul fermecat” de W. A. Mozart. Au urmat evoluţii pe cele mai renumite scene europene: Teatrul Scala şi Teatro Dal Verme – Milano, Covent Garden, Queen Elisabeth Hall şi Cadogan Hall – Londra, San Carlo – Napoli, Sao Carlosd – Lisabona, Opera din Düsseldorf, Opera Comică – Berlin, Maggio Musicale Fiorentino, Carlo Felice – Genova, Megaron – Atena şi Thessaloniki. Are în repertoriu roluri de mare anvergură, între care: Olympia („Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach), Regina nopţii („Flautul fermecat” de W. A. Mozart), Zerbinetta („Ariadna din Naxos” de R. Strauss), Gilda („Rigoleeto” de G. Verdi), Adina („Elixirul tinereţii” de G. Donizetti), Norina („Don Pasquale ” de G. Donizetti), Konstanze („Răpirea din serai” de W. A. Mozart), Contesa Adel („Contele Ory” de G. Rossini), Rosina („Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini şi G. Paisiello), Madame Herz („Directorul de operă” de W.A. Mozart), Oscar („Bal mascat” de G. Verdi), Zerlina (2Don Giovanni2 de W.A. Mozart), Violetta („Traviata” de G. Verdi) etc. De asemenea, a abordat şi genul vocal simfonic, în „Carmina Burana” de C. Orff, „Requiem” de W.A. Mozart şi G Fauré, Stabat Mater de G. B. Pergolesi, diferite cantate de J.S. Bach etc. A colaborat cu renumiţi dirijori, între care: Antonio Papano, Marko Letonjia, Loukas Karytinos,Stephen Langridge, Nikos Petropoulos ,Zoldan Pesko, Giovanni di Stefanno, Robert Karsen, Richard Hickox, Toni Servillo, Michel Plasson, Miltos Logiadis, Antonello Allemanti, Michael Hampe. Evoluţiile sale au fost imprimate pe trei CD-uri care cuprind: „Soţul gelos” de D. Cimarosa, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini şi „Monogramma lui Odysseas Elitis” de G. Kouroupos. (Sursa: Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare)