0:00

Vacanță în Neamț și alte 5 județe pentru 5.000 de elevi și tineri români din diaspora, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAjunse la ediția a XIV-a, „Taberele ARC 2023” debutează luni, 3 iulie și se vor încheia la 28 august. În cele două luni, peste 5.000 de elevi, studenți și tineri români care trăiesc în 24 țări vor petrece o săptămână din vacanța de vară acasă, în cele 6 tabere din țară. Gazde sunt taberele din Neamț – Oglinzi (foto arhiva), Gorj – Săcelu, Botoșani – Codrii de Aramă, Hunedoara – Căprioara, Bistrița Năsăud – Sângeorz-Băi și Tulcea – Sulina. Alături de oaspeți sunt invitați ca voluntari elevi și tineri din Republica Moldova. Profesori români și voluntari implicați în promovarea identității românești vor asigura oaspeților o vacanță cu activități menite să le aprofundeze cunoștințele de limba română, tradițiile, cultura, istoria, geografia și arta românești.

Programul este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Agenția Națională pentru Sport. Festivitatea de deschidere va avea loc în 6 iulie, la Sulina și va fi transmisă video în celelalte 5 tabere. „Dăm startul unui program la care țin foarte mult, încă de când am început activitatea în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, „Taberele ARC 2023”. Ne propunem să arătăm, și în acest an, câtorva mii de tineri români, care trăiesc departe de țară, cum este România autentică, să-i ținem aproape de istoria, cultura și obiceiurile noastre. Peste 5000 de copii din diaspora și comunitățile istorice vor păstra vie legătura cu țara mamă și vor duce cu ei amintiri din frumoasele noastre locuri. Voi fi alături de ei pe parcursul acestei veri și sunt sigur că împreună vom învăța unii de la alții ce înseamnă să fii român și ce ne leagă atât de mult dincolo de distanțe”, declară Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni. La deschidere vor participa reprezentanți ai Parlamentului României, Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, ai autorităților publice din România.

Taberele ARC vizează interacţiunea între tinerii din comunităţile istorice şi tinerii din diaspora, prin dezvoltarea abilităţilor de comunicare, deosebit de importantă în promovarea imaginii României. Oaspeții de anul acesta vin din 24 de țări: Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Italia, Iordania, Israel, Kazahstan, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina, Ungaria. Pentru ei sunt pregătite și excursii la obiectivele culturale și turistice din zonele taberelor.

Programul seriilor 2023 este următorul:

– Oglinzi, județul Neamț, în perioada 03 iulie – 21 august 2023;

– Codrii de Aramă, județul Botoșani, în perioadele 03 iulie – 31 iulie 2023 și 14 august- 28 august 2023;

– Căprioara, județul Hunedoara, în perioada 03 iulie – 07 august 2023;

– Săcelu, județul Gorj, în perioada 03 iulie – 07 august 2023;

– Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, în perioada 03 iulie – 28 august 2023;

– Sulina, județul Tulcea, în perioada 03 iulie – 28 august 2023.

C.I.

Articolul precedent12.000 de lei, “prețul“ pentru agresarea unui polițist în Neamț
Articolul următorPrimele rezultate BAC 2023 în regiunea Nord Est