pietricica turism

Autoritățile din județul Neamț au răsuflat ușurate, după ce analizele efectuate la Iași asupra probelor recoltate de la cei 6 porci găsiți plutind pe Bistrița, au arătat că nu este vorba despre pestă porcină africană. Directorul DSVSA Neamț, dr. Sorin Ulea, ne-a confirmat oficial acest lucru.

Ieri, 25 noiembrie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a fost anunțată că la Săvinești, pe canalul microhidrocentralei, sunt 6 cadavre de porci. Animalele au fost scoase din apă de pompieri, li s-au recoltat probe și astăzi lumea s-a liniștit. Probabil, porcii au căzut în canal sau au murit din alte cauze și proprietarul, în loc să-i îngroape, i-a aruncat în apă.

Important este că, în plină alertă de pestă africană, județul Neamț nu a mai bifat un focar, după cele două existente la Filioara, Agapia și la Crăcăoani. În cazul în care porcii ar fi fost atinși de pestă porcină africană ar fi apărut probleme destul de greu de gestionat, deoarece nu se știe de unde provin, deci ar fi fost greu de stabilit un focar. În această privință bănuiala este că porcii, care nu erau crotaliați, provin de la o stână din zonă.

C.M.