USR Neamţ, prin vocea deputatului Iulian Bulai, a anunțat vineri, 13 aprilie, publicarea hărții cu salariile plătite în primăriile din județul Neamț, se precizează într-un comunicat de presă.

Iulian BULAI

“Parlamentarul a început acest proiect la sfârșitul lunii ianuarie, când a trimis solicitări de a publica pe site-urile proprii lista cu salariile tuturor primăriilor care nu o aveau postată sau era greu vizibilă pe pagina de internet. De asemenea, primăriilor li s-a solicitat să trimită și documentul în baza legii privind informațiile de interes public. Conform Legii 153/2017, instituțiile publice au obligația de a posta la sediu și pe site-ul propriu lista tuturor salariilor plătite din fonduri publice de două ori pe an, pe data de 31 martie și pe 30 septembrie, obligativitate apărută ca urmare a unui amendament USR. La momentul trimiterii cererilor, doar 35 de primării aveau deja publicată pe site lista cu salariile aferente datei de 30 septembrie 2017. Unele liste erau ușor de accesat având link direct pe homepage, dar alte primării s-au limitat la a publica hotărârile de Consiliu Local prin care au fost aprobate salariile și trebuiau căutate manual. Alte 36 de primării au publicat pe site lista abia după ce a fost transmisă cererea din partea biroului parlamentar, deci proiectul a dublat numărul primăriilor care au în prezent lista publicată. În acest moment, doar locuitorii din 12 comune nemțene nu pot să găsească online informații despre salariile angajaților din primării: Bârgăuani, Boghicea (era lista publicată luna trecută, dar ieri era site-ul suspendat), Botești, Ceahlău, Drăgănești (nu am găsit site), Făurei, Gâdinți, Hangu, Petricani, Răucești, Urecheni și Văleni”, potrivit sursei citate.

Iulian BULAI şi Radu SAMSON

“Este un procent bun și sunt sigur că va fi îmbunătățit în perioada următoare când vom lua legătura cu primarii respectivi și, mai apoi, dacă va fi cazul, vom sesiza Inspecția Muncii cu privire la nerespectarea dispozițiilor legale. Pe parcursul proiectului am observat cum unii primari au fost receptivi, au recunoscut că nu respectă legea și s-au conformat, alții nu ne-au răspuns dar au publicat pe site lista, alții numai ne-au trimis nouă informațiile, dar nu au mai pus informațiile și pe site. În final, avem un singur scop: să fie respectată legea și locuitorii din fiecare comună să știe ce salarii se plătesc din taxele și impozitele lor. A fost și un exercițiu de responsabilizare a primarilor privind transparența veniturilor salariale. M-a bucurat, de exemplu, să aflu că toate orașele și municipiile aveau publicată lista”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Harta cu salariile primarilor și viceprimarilor din județ poate fi consultată AICI. (ZCH NEWS)