0:00

Situație contradictorie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde în ultima perioadă sunt tot mai puțin bolnavi internați și sute de paturi goale, deși UPU este la fel de aglomerat de pacienți. Media prezentărilor în urgență este de 6 pacienți pe oră, în continuare, cu câte 20-30 de pacienți critici pe zi, în vreme ce internările zilnice oscilează între 20-50 de pacienți. De cealaltă parte, sunt secții din spital care au reușit performanța să nu aibă nici un pacient internat sau doar câte unul-doi, în vreme ce în alte secții sunt și câte doi bolnavi în pat.

UPU are peste 6 pacienți pe oră, Spitalul Județean Neamț are zilnic sute de paturi goale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

 

Astăzi, 7 august 2019, sunt 312 paturi goale, fiind internați 571 de bolnavi, adică SJU Piatra Neamț funcționează cu doar 65% capacitate. Sunt 103 medici – unul la 5,5 pacienți, 149 de asistenți medicali – unul la 3,8 pacienți, plus 94 de infirmieri, îngrijitori și brancardieri – unul la 6 pacienți. Nu este niciun bolnav internat la compartimentul HIV/SIDA, la pediatrie distrofici, la psihiatrie pediatrică și la neurochirurgie, este doar un bolnav internat la reumatologie-recuperare unde sunt 15 paturi. Dar, sunt 13 bolnavi internați pe cele 12 paturi de la paliative, 21 de pacienți pe cele 20 de paturi de la ORL, neurologia este plină și secțiile de chirurgie la fel.

Dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului, consideră că acestă situație nu este una neobișnuită pentru perioada estivală. El afirmă, însă, că va continua auditarea activității medicale pentru viitoarea reorganizare: „Monitorizez zilnic gradul de ocupare a paturilor. Adresabilitatea este scăzută și din cauză că iulie – august sunt luni de concedii de odihnă. Au fost și secții închise în spital, în această perioadă, sunt și sălile de operații închise pentru renovare, e adevărat. Bolnavii care se prezintă în UPU sunt mai mult cu patologii acute, fiindcă oamenii muncesc la câmp în această perioadă și cei cu boli cronice de regulă toamna vin la medic. Cum la fel de adevărat este că, în continuare, suntem asaltați de cereri de angajare din secții. Scăderea adresabilității și a gradului de ocupare este, însă, o prioritate pentru mine și ca urmare abia aștept concluziile auditului, pentru că este nevoie de eficientizarea actului medical”, a declarat managerul spitalului.

Recent, dr. Codruț Munteanu a spus, în conferință de presă, că urmează reorganizarea spitalului, ca una din măsurile de îmbunătățire a calității actului medical de aici https://zch.ro/managerul-codrut-munteanu-anunta-reorganizarea-spitalului-judetean/.

(C.I.)

Articolul precedentEugen Țapu avertisment și îndemn pentru ALDE
Articolul următorMotoretă condusă de un bărbat de 70 de ani, lovită de o mașină