Unui nemțean i s-au cerut 10.000 lei ca să iasă la pensie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 2 iunie, ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Neamț anunță că s-au finalizat cercetările într-un dosar de corupție. Doi bărbați au fost trimiși în judecată pentru că au cerut unui nemțean 10.000 lei ca să-l ajute să se pensioneze. Acesta mai trebuia să muncească doi ani pentru a ieși de drept la pensie, dar binevoitorii s-au ocupat și de acest „amănunt”, falsificând o adeverință. În momentul când nemțeanul s-a prezentat cu actele la Casa Județeană de Pensii Neamț, funcționarii au observat falsul și au sesizat organele penale.

Cauza a fost instrumentată mai întâi la Parchetul Bicaz, care a declinat competența către Parchetul Neamţ, prin ordonanţa din 08.08.2016, motivat de faptul că în cauză existau indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită și alte infracțiuni de corupție, potrivit Serviciului Anticorupție Neamț. Anchetatorii au stabilit că în cursul anului 2015, unul dintre inculpați l-a abordat pe martorul denunțător, la domiciliul acestuia din județul Neamţ şi s-a oferit să-i obţină pensie pentru limită de vârstă, deşi martorul nu avea vechimea necesară în muncă. „În acest sens, a pretins suma de 10.000 lei, din care a primit 1.000 lei, în prezenţa unei martore”, potrivit comunicatului Serviciului Anticorupție Neamț. În primăvara anului 2016, inculpatul s-a deplasat, împreună cu martorul denunțător, în municipiul Gheorgheni ( Harghita), la o autoritate cu atribuţii în domeniul acordării pensiei, primul având asupra sa cartea de muncă a martorului denunțător completată în mod fraudulos de la punctele 17 la 80. „După studierea actelor, un funcţionar din respectiva autoritate le-a comunicat că nu se poate acorda pensie, întrucât lipsesc doi ani de vechime în muncă, deficienţă pe care inculpatul s-a angajat să o remedieze. Totodată, inculpatul s-a ocupat şi de obţinerea unui alt înscris falsificat, respectiv o adeverinţă emisă de Compania Naţională a Uraniului – Exploatarea Minieră Crucea 1”. În ziua de 18.05.2016, martorul s-a deplasat împreună cu inculpatul în municipiul Piatra Neamţ, unde s-au întâlnit cu cel de-al doilea inculpat, care i-a solicitat martorului suma de 2.000 lei, din care 1.000 lei pentru funcţionarul de la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, restul fiind partea sa, sumă înmânată de martor la scurt timp după operațiunea de retragere din bancă, potrivit aceleiași surse.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț a dispus, la data de 15.05.2020, trimiterea în judecată a două persoane fără calitate specială pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, dare de mită, înşelăciune, complicitate la uz de fals, complicitate la dare de mită,  tentativă la înşelăciune, complicitate la cumpărare de influenţă, tentativă la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, și furt, în legătură cu dosarul de pensie al unei persoane în care existau suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni de corupție.

(C.I.)

Articolul precedentPatru braconieri prinși pe lacul Bicaz, o barcă și aproape 400 metri de plase confiscate
Articolul următorTârgu Neamţ: Internaţional Bax Logistic colectează deşeuri ambalaje şi din comune