unic 05

Unic-LPS Piatra Neamț vrea să schimbe în această vară lotul și să se bazeze pe jucătoare tinere, dar și mentalitatea echipei. Vasile Ouatu, președintele de onoare al grupării nemțene a început cu antrenorul, iar echipa pietreană a consemnat un come-back spectaculos în lumea voleiului, deoarece Marian Constantin, antrenorul vicecampioanei Dinamo București și-a reziliat contractul cu Marian Ștefan și a ajuns la Piatra Neamț. Dinamo a terminat campionatul trecut pe locul 2, pierzând finala întrecerii interne cu Știința Bacău, scor 3-1 la general, după ce, anterior, pierduse și finala Cupei României în fața aceleiași grupări. În urma acestor insuccese, Marian Constantin a plecat de la Dinamo și a acceptat să lucreze cu Vasile Ouatu la Unic-LPS Piatra Neamț.

Marian_Constantin

Marian Constantin a revenit antrenor la Unic-LPS

Cum l-a convins Vasile Ouatu pe Marian Constantin? Printr-un proiect ce vizează reconstrucția Unicului aproape din temelii. Ceea ce se dorește este formarea unei echipe tinere, cu jucătoare, în special din România. „Da este adevărat că m-am înţeles cu Unic și revin ca antrenor la Piatra Neamț. L-am anuntat pe dl. Marian Ștefan că plec și am pus la punct unde detaliile cu dl. Vasile Ouatu pentru noul sezon. Vom începe un proiect de la zero, bazat pe jucătoare tinere, ca peste trei ani să atacăm cupele europene”, a declarat antrenorul Marian Constantin.

La rândul său, Vasile Ouatu a spus: „Vrem să începem un nou proiect aici la Piatra Neamț, pentru a da voleiului românesc noi jucătoare. Vreau să ne bazăm în proporție mare numai pe jucătoare din România. Sunt sigur că în câțiva ani vom fi din nou o echipă de top în voleiul românesc”.

Unic-LPS Piatra Neamţ a încheiat sezonul 2013-2014 pe locul 8, departe de obiectivul pe care și-l dorea, participarea într-o cupă europeană la sărbătorirea semicentenarului de la înființare.

Lot tânăr, de perspectivă

Strategia de întinerire a lotului, are la bază monitorizarea jucătoarelor tinere din țară, iar din campionatul viitor se va miza foarte mult pe sportive tinere, dar de perspectivă. În acest sens, oficialii şi antrenorii clubului vor aduce la echipă mai multe jucătoare tinere de la mai multe echipe, care vor munci sub conducerea noului antrenor principal, Marian Constantin. În ciuda faptului că echipa va fi mult mai tânără faţă de anii trecuţi, obiectivele la Unic rămân în continuare îndrăzneţe, un loc de cupele europene, performanţă pe care Unic nu a mai realizat-o în ultimii doi ani.

Vasile Ouatu si-a facut calcule pentru cupele europene

„În ultimele două sezoane echipa a avut rezultate modeste, clasându-se pe locul 8 din 12 formaţii. Nu am avut emoţii cu retrogradarea, dar nici bucurii şi de aceea vrem să jucăm din nou în competiţiile internaţionale. De aceea, am căutat şi am reuşit să aduc la echipă un antrenor nou, Marian Constantin, care munceşte cot la cot cu jucătoarele şi care cred că va face treabă bună la noi, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut. Perioadele de vacanţă din această vară vor fi scurte, de maxim 10 zile. Le-am dat vacanţă sportivelor, dar vor reveni repede la pregătiri, pentru că vom avea mult de muncă în această vară, mai ales la partea tehnică şi cea fizică. Mizăm în continuare pe jucătoare tinere şi în toată această perioadă vom fi în căutări prin toată ţara şi vrem să aducem aici cel puţin 4 sau 5 sportive de perspectivă. Am discutat deja cu o parte dintre aceste sportive şi le aşteptăm la discuţii şi negocieri. Îmi doresc ca din noul campionat să avem o altă comportare şi evoluţie, iar iubitorii voleiului din Piatra Neamţ să se bucure din nou de meciuri tari şi spectaculoase”, a  mai spus Vasile Ouatu.

Voleibalistele de la Unic au primit liber până pe data de două iunie. După o perioadă scurtă de antrenamente, în luna iulie, vor intra în alte 3 săptămâni de pauză. Până la revenirea la antrenamente, oficialii pietreni vor şti şi dacă jucătoarele Lili Curcă și Raluca Aivănoaei, aflate la final de contract, își vor prelungi, sau nu, contractele cu Unic-LPS Piatra Neamţ.

Campionatul e o luptă între două echipe

Campionatul trecut a fost o luptă în doi, între Știința Bacău și Dinamo București, în care s-a mai amestecat, uneori Volei Alba Blaj, asta deși, la start, nu mai puțin de 4 formații declaraseră că își doresc titlul. Anunțat ca fiind cel mai tare campionat din ultimii ani, întrecerea internă a fost marcată de pasivitate în lupta cu ”granzii” Știința și Dinamo.

”Mă nemulțumește faptul că scade valoarea campionatului românesc. Asta nu ajută voleiul românesc și nici echipa națională”, a declarat Florentin Grapă, antrenorul campioanei României. Marian Ștefan, directorul executiv al clubului Dinamo, crede și acum că Știința Bacău a luat titlul anul trecut cu sprijinul Federației, chiar dacă anul acesta a pierdut și campionatul și Cupa României tot în fața Bacăului, față de care are un adevărat complex.

”La federaţia noastră e foamete mare. E mai uşor să vii cu sarsanaua şi cu portbagajul plin din alt oraş, să te opreşti la federaţie şi să faci oficiile decât să vii de aici, din Bucureşti”, a spus Marian Ştefan.

Una peste alta, va fi o vară fierbinte, pentru că Unic-LPS vrea să-și formeze echipă, iar CSM București a făcut deja nu mai puțin de 7 transferuri pentru sezonul viitor: Diana Tătaru, Rachel Williams, Georgiana Faleș, Valentina Serena, Marina Vujovic, Karla Klaric și Roxana Bacșiș. În ce măsură echipa pietreană se poate amesteca în lupta pentru titlu și dacă va avea forța necesară să răstoarne calculele hârtiei, rămâne de văzut.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentEuroparlamentare la comune Doljeşti şi Dochia
Articolul următorGala premiilor „Herodot”