0:00

Unde plecăm și ce muncim peste hotare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* AJOFM a consiliat 635 de nemțeni

* doar 12 au fost trimiși la muncă

* nemțenii vor în străinătate, dar nu știu limba

Salariile de peste 1.000 de euro oferite lunar și posibilitatea de a pune și ceva de-o parte îi impinge de ani buni și pe nemțeni la căutarea unui loc de muncă în străinătate. Chiar dacă nu există o statistică oficială referitoare la câți cetățeni din județul Neamț și-au găsit de lucru în afara țării, studiile agențiilor care plasează forță de muncă în străinătate se apropie cel mai bine de cifra reală a acestui fenomen. Dacă ar fi să analizăm preferințele celor care pleacă din regiunea Moldovei, un studiu recent făcut de agenția de recrutare Tjobs arată că Spania și Italia, state preferate în alți ani, nu mai sunt acum prioritare. Aplicanții din regiunea noastră au preferat, în ultimii patru ani, să-și depună candidaturile pentru ofertele de muncă din Marea Britanie, Germania, Italia, Franța și Grecia. Numărul aplicărilor la ofertele de muncă din Germania reprezintă 65,67 % din numărul de aplicări la ofertele din Marea Britanie, procent mult mai mare decât în cazul bucureștenilor sau al muntenilor. Și alte țări au fost preferate, dar într-o măsură mai mică: Austria a primit 1,78 % din numărul total de aplicări, iar Dubai doar 1,33 %. În ceea ce privește domeniile de activitate, moldovenii au preferat să-și găsească un loc de muncă în departamentele: „Construcții / Amenajări”, „Agricultură / Silvicultură / Zootehnie”, „Hoteluri / Turism”, „Transport” și „Restaurant / Catering”. Și ofertele din alte categorii de meserii au fost preferate, dar într-o măsură mai mică: „Inginerie” a primit 1,65 % din numărul total de aplicări, iar „Petrol și Gaze” doar 0,58 %.

635 de nemțeni consiliați, doar 12 trimiși la muncă

Când vine vorba însă de ajutorul pe care statul ni-l acordă în găsirea unui loc de muncă în afara țării, lucrurile nu mai stau la fel de bine. Deși încearcă să-și promoveze prin toate mijloacele locurile de muncă din rețeaua EURES, AJOFM Neamț a reușit să plaseze pe piața muncii din străinătate doar 12 oameni în 2013. Locurile de muncă pe care Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă le-a găsit nemțenilor au fost majoritatea în domeniul agriculturii, în țări ca Spania și Danemarca.

AJOFM precizează totuși prin intermediul unei informări de presă că “În anul 2013, consilierul EURES din cadrul A.J.O.F.M. Neamt a informat, îndrumat și furnizat sfaturi potențialilor lucrători mobili asupra ofertei de muncă disponibile în spaţiul european, respectiv a ofertelor de pe portalul EURES, precum și a condițiilor de muncă și de viață din spațiul European unui număr de 635 persoane și a oferit consiliere și suport în vederea realizării CV-ului și postării acestuia pe portalul EURES unui numar de 197 persoane.“

Unde plecăm și ce muncim peste hotare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nemțenii vor în străinătate, dar nu știu limba

Ce-i drept, nici nemțenii nu sunt înalți calificați pentru joburile pe care spațiul comunitar le oferă. Din cele 635 de persoane consiliate în anul 2013 de experții EURES, aproape trei sferturi au calificare primară: 70 % au doar gimnaziul sau școala profesională și au vârste cuprinse între 26 și 45 de ani. Mai mult, experții AJOFM se confruntă și cu mari lacune în ce privește cunoaștere limbilor străine, atunci când vine vorba de plasarea nemțenilor pe piața muncii comunitare: “principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană  asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv”, se mai arată în comunicatul de presă remis de AJOFM Neamț.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentNe împuţinăm!
Articolul următorTeatrul Tineretului Piatra Neamț: Program 10-16 februarie 2014