0:00

Unanimități în marea familie romașcană, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* aleșii au aprobat construirea de garaje metalice, deși au promis contrariul
* consilierii romaşcani ar vrea bani şi de la E-ON şi de la Petrom
* proiectul de cumpărare a terenurilor pe care se află stația de captare a fost retras pentru că… „Chiar stă Cordunul în banii noștri?”
* Romanul visează să scape de Apa Serv şi să aibă propria companie de apă

Consilierii locali romașcani, indiferent de culoarea politică, se înțeleg ca într-o mare familie și între ei, dar și cu primarul Laurențiu Leoreanu. La ședința ordinară de ieri, aceștia au votat aproape toate proiectele de hotărâre fără prea multe discuții. Totuși, chiar dacă au promis că nu vor mai aproba construirea de garaje metalice, au mai făcut o excepție și de data aceasta. În același timp, la cerea consilierului PNL, Vasile Mocanu, primarul a decis să retragă de pe ordinea de zi proiectul privind cumpărarea de la comuna Cordun a celor 60 de hectare de teren pe care se află stația de captare a apei. Concluzia ar fi aceea ca terenurile să fie totuşi cumpărate, iar Romanul să aibă propria companie de alimentare cu apă. Bineînețeles după ce se va termina proiectul european al Apa Serv.

Aleșii vor bani de la E-ON

Consilierii locali au aprobat și concesionarea cabinetelor medicale, dar și acordarea schemei de minim pentru Pieta Imobiliare – societate ce deține clădirile și terenul pe care se construiește fabrica de airbaguri. Mult mai deranjați s-au arătat aleșii vizavi de darea în administrare gratuită către E-ON a două terenuri, de circa 250 mp, pe durata executării unor lucrări.

Constantin Holban, PSD: “Noi dăm gratuit E-ON, dar acesta nu asigură servicii de calitate. Este normal, legal?”. Autoritățile au explicat că există o lege specială ce prevede acest lucru. Consilierul PSD, Nușa Chiriac a insistat pe prevederile legii, considerând că se aplică numai pentru construcțiile deja existente și nu pentru cele ce se vor face. De ce să le dăm gratuit?. Primarul a declarat că este vorba de obiective de interes public și strategic, iar toți consilierii au fost de acord.

Garajele metalice încă se mai construiesc

Un alt proiect a vizat concesionarea, prin licitație, a unui garaj metalic de 15 mp pe Fundătura Păcii, pe o perioadă de trei ani. Consilierul Vasile Mocanu a atras atenția asupra unei promisiuni mai vechi a consilierilor conform cărora nu se va mai permite astfel de construcții. Primarul Laurențiu Leoreanu a explicat că în zonă deja există garaje și noua construcție va fi permisă pe aceeași perioadă, astfel încât, după ce expiră termenul de trei ani, să nu se mai ofere prelungire a contractului. Și, astfel, acest proiect a trecut.

Aleșii locali vor bani și de la Petrom

Un alt proiect a vizat asocierea comunei Cordun cu Romanul pentru construirea sensului giratoriu de la Dedeman, cu finanțare de 30%, respectiv 70%. Consilierul Holban a cerut ca Guvernul și societățile comerciale din zonă să sprijine proiectul. Primarul a explicat că Dedeman va participa cu o parte din bani, plus că toți factorii vor ceda gratuit terenurile pentru acestă investiție.

„Nu cumpărăm niciun metru pătrat, peste o mie de metri pătrați i-am primit cu titlu gratuit. Petrom nu a fost de acord să ne cedeze un teren și am mutat investiția mai spre nord”, a explicat edilul. Consilierul Mocanu, invidios pe profitul Petrom, a cerut autorităților locale “să facă presiuni: “Trebuie să facem presiuni, să nu cedăm, Petrom are cea mai mare profitabilitate. Propunem să facem ceva, iar edilul a promis că va trimite societății adrese în acest sens.

Chiar stă Cordunul în banii noștri?

Un alt subiect intens dezbătut, tot la inițiativa consilierului Mocanu, a fost legat de cumpărarea terenurilor pe care se află stația de captare, terenuri ce aparțin comunei Cordun. Consilierii s-au întrecut în a veni cu tot felul de idei cât mai năstrușnice, iar edilul a decis până la urmă să mai amâne proiectul.

Cunosc topografia acestor terenuri, știu despre stație, valoarea acestor terenuri o cunosc, iar prețurile sunt enorm de mari. Chiar dacă scrie intravilan sunt terenuri ce nu pot fi folosite în alte scopuri. E un teren nisipos, nici agricultură nu se poate face în zonă, iar ca să dăm 3,48 lei pe metru pătrat e prea mult. Am putea face la Guvern o cerere să obținem o retrocedare de la Cordun în favoarea noastră. Să le oferim altceva. Poate facem un schimb de altă natură. Au și ei interese. Să le cedăm alte suprafețe. Sunt soluții. Cordun este una din cele mai bogate comune. Chiar stă Cordunul în banii noștri?!, a spus consilierul Mocanu.

Primarul a explicat că prețul este bun, luând în considerare faptul că pentru terenurile pentru construcția Ocolitoarei, Romanul a plătit și un euro, iar acum este vorba de 0,70 euro pe metru pătrat: De la Revoluție s-au făcut demersuri ca sursa de alimentare să fie a orașului. Nu se știe ce va fi în următorii ani, așa că să fim siguri că terenurile sunt în proprietatea Romanului. În plus, e o tranzacție între două instituții publice, se duc bani dintr-un buget în altul”.

Romanul renunță la serviciile Apa Serv

Consilierul PSD Constantin Holban a atras atenția că multe din puțurile de pe aceste terenuri sunt secate și că ar fi mai ieftin să se foreze alte puțuri decât să se regularizeze albia râului. În plus, acesta a făcut apel la parlamentarii de Roman, probabil și la șeful de partid – senatorul Ioan Chelaru, care este de loc din comuna Cordun: „Prin parlamentarii romașcani, să facem un apel să meargă nu numai cu promisiuni, pentru că suma este mare. Dacă îmi spuneți că municipalitatea va avea propria companie de apă, atunci se merită să luăm terenul”. Primarul Leoreanu a mai făcut o încercare: Ideea este să ne întoarcem acasă cu acest serviciu, mai ales că au fost anumite demersuri pentru creșterea prețului la apă. Nici nu putem reduce taxele pe anul acesta – cum a cerut Apa Serv, pentru că sunt aprobate. Eu sunt de acord să se reducă cheltuielile la Apa Serv. Îi înțeleg că au de suportat cota de cofinanțare. Totuși, să trecem proiectul european și apoi municipiul va avea propria companie”.

Chiar dacă aleșii locali ar fi aprobat achiziția terenului, edilul a decis retragerea lui pentru o reanalizare și revenirea într-o altă ședință. Consilierii locali au mai fost înștiințați că vor reveni la serviciu miercuri, 2 aprilie, pentru a li se cere votul pentru două proiecte pe fonduri europene – consolidarea Casei Celibidache și a corpului B al CNRV, documentații ce se vor depune ulterior la ministerele de resort.

Claudia MATEI

Articolul precedentMiercuri, la Galeriile “Lascăr Vorel” Retrospectivă Gheorghe Diaconu-PIF
Articolul următorHopa, păcănele și la cejeu!