0:00

Un tichet de creşă = 430 de lei/lună, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* cum pot beneficia părinţii

Tichetele de creşă pot fi acordate părinţilor care au copii cu vârste cuprinse între 0-3 ani, dar care nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului. Sunt familii respectiv părinţi care fie nu se încadrează în parametrii necesari acordării acestui tip de stimulent, fie au hotărât să rămână în câmpul muncii. Beneficiul lunar sub formă de tichet de creşă, în valoare de 430 de lei, este acordat de către angajator şi nu de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Prestaţii Sociale, aşa cum se virează indemnizaţia de creştere a copilului, de exemplu. Angajatorul este cel care hotărăşte să elibereze sau nu aceste bonificaţii pentru familii. În sfera celor care intră în această categorie sunt atât societăţile şi companiile naţionale, din sectorul bugetar, cât şi firmele private, mai multe detalii regăsindu-se în Legea nr. 193/2006.

Tichetul de creşă este de fapt un bonus extrasalarial pe care patronul îl poate acorda sau nu. Legea îi sprijină totuşi pe cei care o fac, acordându-le facilităţi fiscale. De exemplu, pentru sumele acordate în tichete de creşă, atât angajatorii cât şi angajaţii sunt scutiţi de plata taxelor salariale, doar angajatul plătind 16% impozitul pe venit. Mai mult, angajaţii pot primi tichete de creşă pentru fiecare dintre copiii lor: fie că e vorba de copii naturali, adoptaţi, încredinţaţi în vederea adopţiei sau daţi în plasament, precum şi pentru cei cărora li s-a instituit tutela. Legea nr. 193/2006 stabileşte că tichetele de creşă se acordă la cerere, unuia dintre părinţi sau, opţional, tutorelui, celui căruia i s-au încredinţat copii spre creştere şi educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie.

Un tichet de creşă = 430 de lei/lună, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cum se poate intra în posesia tichetelor de creşă

Angajaţii care intră în categoria menţionată mai sus pot beneficia de tichetele de creşă dacă depun următoarele acte:

–         o cerere pentru acordarea tichetelor de creşă;
–      un act doveditor eliberat de creşă sau, dupa caz, unitatea educaţională la care este înscris copilul;
–      o declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte, respectiv tutorele, nu beneficiază de tichete de creşă;
–    o declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului
–         livretul de familie.

Pentru că aceste tichete sunt eliberate exclusiv de angajator, fără obligaţia de a face public acest lucru, în acest moment nu există o statistică oficială cu privire la numărul beneficiarilor de tichete de creşă din judeţul Neamţ. În orice caz, potenţialii părinţi care pot beneficia de această facilitate sunt cei primesc doar alocaţia de stat, în valoare de 200 de lei lunar. În baza de date a Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Prestaţii Sociale Neamţ figurează 7.942 de copii care beneficiază de acest tip de alocaţie în cuantum de 200 de lei lunar până la varsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentPregătitoarea obligatorie pentru… părinți
Articolul următorTudor Vianu și George Călinescu în județul Neamț