De astăzi, 23 martie, nici un cabinet stomatologic nu mai acordă servicii medicale. Prin Ordonanța Militară 2 din 21 martie s-a suspendat activitatea în cabinete, pe perioada stării de urgență. Măsura este reglementată chiar în primul articol și impune doar intervențiile de urgență, începând de aseară.

Urgențele înseamnă, conform unei circulare transmisă prin Colegiul Medicilor Stomatologi din România, câteva îngrijiri medicale pentru controlul durerii, infecției sau sângerării. Cele câteva afecțiuni care pot fi tratate ca urgențe înseamnă abces, pulpită, parodontită. Alte probleme, cum sunt fracturi de maxilar sau de mandibulă, luxație de articulație, traumatisme, fracturi dentare țin de chirurgia buco-maxilo-facială. Recomandarea CMSR este ca medicii stomatologi care au condiții și echipament de protecție adecvat să poată acorda servicii medicale de urgență.  Medicii dentiști din Piatra Neamț, cei câțiva cu care am stat de vorbă în această dimineață, spun că nu au materialele de dezinfecție necesare nebulizării și nici combinezoanele sau măștile cu triplă protecție recomandate.

Singurul cabinet stomatologic care asigură intervențiile de urgență este în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Cabinetul aparține de UPU și este amenajat chiar la parterul spitalului nou, în zona sălii de așteptare. Activitatea este organizată doar pe timpul zilei: „Urgențele stomatologice sunt asigurate de doi medici, care au program în două ture, de la ora 8 la ora 22. Fiind un serviciu medical de urgență, este gratuit”, ne-a declarat dr. Gabriela Bercea, directorul medical al spitalului județean. În spital sunt în vigoare reguli stricte de triaj, toți  pacienții care au nevoie să ajungă la Urgență sunt preluați de cadre medicale la cortul amenajat pentru a separa pacienții cu probleme respiratorii ce pot fi suspecți de coronavirus, de restul. (C.I.)