0:00

Un ofiţer de poliţie şi 15 agenţi de la rutieră, din Botoşani, cercetaţi pentru luare de mită, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProcurorii Direcției Naționale Anticorupție Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier pentru infracțiuni de luare/dare de mită, abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu.

Magistraţii Tribunalului Botoşani au aprobat cererea acestora de a dispune controlul judiciar pentru un ofiţer de poliţie, 15 agenţi şi unul dintre şoferii care ar fi dat mită, precum şi judecarea în stare de libertate a altor patru persoane pentru infracţiuni de dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Este vorba despre Florin–Eduard Iacob, ofiţer de poliţie al IPJ Botoşani- Serviciul Rutier, cercetat pentru trei fapte de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată.

Ceilalţi colegi ai ofiţerului, agenţi de poliţie din cadrul aceluiaşi serviciu din Botoşani, sunt: Robert-Neculai Fecioru, Dumitru-Cătălin Luca, Stelian Iulian Coşman, Constantin-Ciprian Rusu, Ionel Balan, Viorel Anton, Gabriel Botezatu, Constantin –Dorel Gherasim, Mihai Romanescu, Virgil Podaru, Lucian Ripiceanu, Ionuţ Pavel Guriuc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Sorin Guraliuc şi Ştefan Bunduc sunt cercetaţi, sub control judiciar, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că: „În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto  opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.

Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale“.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Angela Croitoru

Articolul precedentUn băieţel de 8 ani a traversat pe roşu şi a fost accidentat
Articolul următor71 de noi infectări COVID 19 în judeţele din Nord-Est
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.