Astăzi, 11 septembrie, a început un nou an şcolar. A fost o zi a festivismului pentru politicieni, o zi a vorbelor “fără fond”, dacă e să-l parafrazăm pe Titu Maiorescu, un nou prilej de a-şi aduce aminte unii altora că au făcut puţin spre nimic pentru educaţie. A fost, de asemenea, o zi a marilor emoţii pentru elevi, profesori şi părinţi. Dar să începem cu vorbele politicienilor naţionali:
Klaus Iohannis, preşedintele României: “Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară. De aceea, una dintre prioritățile mele este construirea unei Românii educate, în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru. Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat”.
Liviu Marian Pop, ministrul educaţiei: “Educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. și cum calitatea resursei umane este esențială, vrem să dedicăm acest an școlar dezideratului de a face un pas decisiv spre o educație de calitate, captivantă și coerentă pentru copiii României. Vă adresez, așadar, cu cea mai înaltă considerație un mesaj simplu: este menirea noastră, a profesorilor, să insuflăm elevilor iubirea de carte, să-i ajutăm să descopere acest vast univers al cunoașterii. Iubiți și respectați elevul, oferindu-i ceea ce ne-au oferit și nouă, de-a lungul timpului, generații de dascăli”.
Simion Hâncescu, preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: “Neajunsurile ne lovesc pe toți: profesori, elevi și părinți. Guvernul nu a trecut clasa în fața noastră, a dascălilor, dar nici în fața voastră, a elevilor. Am fost amăgiți cu majorări de salarii, sporuri sau alte beneficii. Nu cerem ceva exagerat și am mai spus-o: în educație nu poți să faci performanță cu profesori care nu sunt plătiți corect. Guvernul trebuie să se gândească la un lucru: ce poate să transmită unor copii un profesor umilit?”
De la vorbele naţionale ne îndreptăm spre vorbele locale:
Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: “Dragi elevi, vreau să vă urez succes şi rezultate cât mai bune, care să continue tradiţia şcolii româneşti. Să aveţi încredere în voi, să nu renunţaţi la vise şi la idealuri, să luptaţi neîncetat pentru a le atinge şi să ştiţi că nu sunteţi singuri. Pe lângă părinţii şi prietenii voştri, sunt suficienţi oameni care se gândesc şi sunt alături de voi. Eu sunt unul dintre aceştia. Dragi profesori, vreau să vă mulţumesc pentru munca pe care o depuneți în fiecare an, cu fiecare nouă generaţie de elevi şi să vă urez putere de muncă în noul an şcolar. Dragi părinţi, deşi mă adresez astăzi în calitate de preşedinte al Consiliului Județean, la rândul meu sunt părinte şi ştiu emoţiile pe care le aveţi la început de an şcolar. Vreau să vă asigur si cu aceasta ocazie că voi continua să susţin educaţia din orice funcţie publică pe care o voi exercita. Sunt alături de voi şi vreau să ştiţi că veţi avea întotdeauna în mine un partener. Vă doresc tuturor un an şcolar plin de realizări!”.
Luminiţa Vîrlan, viceprimar Piatra Neamţ: “Anul acesta, 11 septembrie, e ziua în care – profesori, elevi, părinți, responsabili în educație – avem libertatea de a ne emotiona. Sperăm, împreună, la un drum al însoțirii cordiale pe un traseu spiritual ce presupune piață a ideilor, realitate comună. Doresc elevilor discernământ în alegerea culoarului de viață pe care îl vor parcurge, iar colegilor mei puterea de a re-găsi stările creatoare!”
Dragoş Chitic, primar Piatra Neamţ: “Elevilor le urez mult succes și reușite iar cadrelor didactice putere de muncă. Vreau să îi asigur atât pe ei, cât și pe părinți de toate deschiderea și sprijinul meu în asigurarea celor mai bune condiții în unitățile de învățământ din Piatra-Neamț. În continuare administrația locală va premia performanța, atât în cadrul ședințelor de Consiliu Local, cât și cu ocazia Zilelor Orașului. Vă doresc să vă bucurați de aceste momente frumoase din viața voastră și să nu uitați că educația este cea mai puternică armă pe care o puteți folosi pentru a schimba lumea”.
Cât priveşte strict noul an şcolar, cursurile însumează 167 de zile (35 de săptămâni). Acestea sunt împărţite în semestrul I (11 septembrie 2017- 2 februarie 2018) și semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018). Elevii de clasa a V-a vor învăța în prima parte a semestrului I după un Compendiu introductiv pentru gimnaziu până la finalizarea manualelor necesare acestei clase. Vacanțele sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) și vacanța de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018. (ZCH NEWS)