hogas 01

Colegiul Național „Calistrat Hogaș” este implicat într-un nou proiect european, „Leonardo Da Vinci” –  „EUROPE DEFINES UNITY AND DIVERSITY IN FOOD CULTURE”, în parteneriat cu alte instituții de învățământ din Turcia, Polonia, și România. În perioada 21-26.10.2013 are loc a doua întâlnire de proiect în Polonia. CN „Calistrat Hogaș” este reprezentat de 12 elevi și 4 profesori (dna. prof. Nadia Cîrcu – coordonatorul proiectului, dna. prof. Maria Lupu, dna. prof. Mariana Frenți, dna. prof. Oana Gîrbea), care vor participa la activități care vor viza: prezentarea gastronomiei locale; identificarea asemănărilor și deosebirilor dintre gastronomia turcă, română și polonă; vizitarea unor întreprinderi cu domeniu culinar și restaurante cu mâncare tradițională; vizite de documentare. De asemenea, în cadrul unor workshopuri, elevii vor fi abordate teme precum: modul de așezare a mesei; sculptura în legume și fructe; împăturirea șervețelelor; prepararea unor mâncăruri tradiționale; realizarea unei expoziții culinare. Pentru elevi obiectivele concrete ale parteneriatului sunt: creşterea abilităţilor de comunicare într-o limbă străină și a competențelor de utilizare avansată a calculatorului; consolidarea conștiinței şi a cetățeniei europene; formarea unui portofoliu de competențe utile  pentru cei care vor lucra în domeniul serviciilor alimentare; cunoaşterea nevoilor pieței forței de muncă europene; adaptarea la concurența globală pe piața muncii; creşterea toleranţei și a respectului față de alte culturi și moduri de viață. Scopul principal al proiectului este de a observa diferențele și bunele practici în  domeniul serviciilor alimentare în statele membre ale UE și adaptarea lor în cadrul  instituțiilor și al familiilor din care provin. Alt obiectiv vizează compararea culturii, a istoriei și a civilizației fiecărei țări, a deosebirilor și a similitudinilor în cultura culinară și înțelegerea lor în context european. În plus, proiectul îşi propune ca elevii să-şi dezvolte conștiința apartenenței europene, creativitatea, spiritul antreprenorial și al competitivității. Proiectul va contribui la învățarea limbilor străine și la încurajarea diversității lingvistice, va duce la optimizarea procesului instructiv-educativ, la formarea unei culturi alimentare bazate pe noile provocări mondiale și la stimularea interacțiunii prin intermediul tehnologiilor informaționale. În timpul mobilităților la școlile partenere vor fi vizitate companii și întreprinderi în domeniu. Produsele finale propuse sunt: proiectarea site-ul proiectului, proiecte didactice la orele de consiliere şi orientare despre noile provocări industriale mondiale, pregătirea ziarelor virtuale  lunare, realizarea blogului cu rețete culinare fotografiate și filmate, seminare online, expoziții cu produse alimentare tradiţionale şi un DVD cu produsele finale ale proiectului. (Z.C.H.)